Újabb beruházás

2022.07.20. 16:37

Sípályás sportkomplexum épül Nagyváradon

Hamarosan megkezdődhet a váradvelencei sportkomplexum építése, amelynek különlegessége, hogy egy ötven méter hosszú tanuló sípályát is magába foglal majd.

Forrás: sielok.hu

Pap István

Nagyvárad az Alföld keleti szélén helyezkedik el, és bár igaz, hogy itt kezdődnek el a hegyekhez felvezető dombok, azt azért mégsem lehet mondani, hogy a városban vagy a környékén síelési lehetőségek lennének. Ezen fog változtatni az a beruházás, amelyet Kárász András budapesti vállalkozó álmodott ide, aki egy sportkomplexum felépítését tervezi Váradvelencén, amelyben helyet kap majd egy ötven méteres sípálya. A részleteket magától a vállalkozótól tudtuk meg. Kárász András elmondta, hogy a létesítmény a Váradvelencei Református Egyházközség egy hektáros területén fog felépülni. A váradvelencei vasútállomás közelében lévő telek jelenleg parlagon áll, teljesen kihasználatlan. „Erre a területre terveztünk négy műfüves, kézilabda szabványméretű futballpályát, illetve egy sídombot. A műanyag sípálya ötven méter hosszú lesz, és tartozni fog hozzá egy sífelvonó is. A pályán csak sífelszerelésben lehet menni. Budapesten tizenkét ilyen mesterséges sípálya működik, és nagyon kedveltek. Az oktató sípálya leginkább az óvodásoknak és a kisiskolásoknak a sportághoz való kezdeti lépéseit segíti elő, hogy a későbbiekben el lehessen menni a gyerekekkel nagyobb terepre is” – fogalmazott a vállalkozó, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy felnőttek is használhatják majd a pályát, vagyis mindazok síelhetnek ott, akik most ismerkednek meg ennek a sportágnak az alapjaival. „Aki már tud síelni, az már nyilvánvalóan nem fog oda jönni, hogy ötven méteres pályán csúszkáljon, mert számukra az nem ad igazi élményt, viszont tanulás szempontjából tökéletes” – tette hozzá. A sípálya közelében síkölcsönzőt fognak üzemeltetni, ahol bakancsokhoz, sisakokhoz, lécekhez lehet majd hozzájutni. A vállalkozó elképzelhetőnek tartja, hogy óvodákkal, iskolákkal kötnek megállapodást, és a tanulók akár dupla testnevelés órák keretében ki tudják próbálni a síelést. A focipályákat is bérelhetik majd csapatok, baráti társaságok. A négy focipálya és a sípálya mellett működik majd egy pub is, ami fából lesz, és úgy fog kinézni, mint a sípályák melletti menedékházak, a hütték. A pubhoz fog tartozni egy száz négyzetméteres terasz, itt kivetítők lesznek, mert futballmeccsek élő közvetítését tervezik. Kárász András elmondta, hogy a beruházás engedélyeztetése a végső stádiumban van, a városrendezési tervet már jóváhagyták, most következik a kivitelezési tervek beadása. „Reményeink szerint augusztus végére megkapjuk az építési engedélyt, és el tudjuk kezdeni a beruházást. Onnantól kezdve három hónapra lesz szükségünk, hogy ezt a sportkomplexumot felépítsük” – tette hozzá végül Kárász András. A beruházás tervezett értéke másfél millió euró, amit részben magyar kormányzati támogatásból fedeznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában