Vízellátás

2022.07.13. 11:00

Spórolnunk kell a vízzel! – hívja fel a lakosság figyelmét a Körösök Vízügyi Igazgatósága

A korlátozási tervet egyelőre egyetlen helyen sem volt szükséges beindítani, a vízellátás üzemeltetői azonban figyelmeztették az igazgatóságot, hogy jelentősen csökkent a vízhozam.

Pikó Stefánia

A Körösök Vízügyi Igazgatósága továbbra is figyelemmel kíséri az aszály jelenségét, és intézkedéseket tesz a nagy víztározók vízkészleteinek megőrzése érdekében. „Jelenleg a városi területeken minden kedvezményezettet központosított módon látunk el nyersvízforrásokkal a felszíni vízforrásból. Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy ebben az időszakban takarékoskodnunk kell a vízzel, mivel ez egy korlátozott természeti erőforrás!” – olvasható a vízügyi igazgatóság keddi közleményében.
Az igazgatóság legfrissebbb információi szerint a Körösök vízgyűjtőjében a fő víztározók telítettsége a Dragán-gáton 74%; az alsólugosi gyűjtőtónál 94%; Mezőtelegden 80%; Székelyjónál (Kolozs megye) 72%; Berettyószéplakon 79% és az Arad megyei Feltótnál 53%. „Ebben az időszakban a vízkészletek minél hatékonyabb megfigyelése és kezelése érdekében heti rendszerességgel kértük a vízgyűjtő összes vízgazdálkodóját, valamint az önkormányzatokat, hogy a vízkészletek kiaknázásának vagy a vízigények kielégítésének kritikus helyzetéről, valamint a vízhasználati és vízkorlátozási tervben foglaltak végrehajtásáról hiány idején jelentést tegyenek” – fogalmazott Pásztor Sándor, az intézmény igazgatója.

Korlátozási terv

A korlátozási tervet minden egyes folyószakaszra a felhasználó tevékenységének és a gazdaság egészének sajátosságai szerint készítik el. Hosszan tartó aszály okozta vízellátási hiány esetén a következő küszöbértékeket állapítják meg: elsőfok (amikor a vízkészlet meghaladja vagy legalábbis eléri a riasztás előtti vízhozamküszöböt, de biztosítani tudja a felhasználók vízigényét), másodfok (amikor a vízkészlet csökken, de képes biztosítani a felhasználók által igényelt minimális mennyiséget), harmadfok (amikor a vízkészlet kevesebb, mint a felhasználók által igényelt minimális vízmennyiség).

A korlátozási tervet egyelőre egyetlen helyen sem volt szükséges beindítani, a vízellátás üzemeltetői azonban figyelmeztették az igazgatóságot, hogy a csapadék hiányában, a magas hőmérséklet és a kertekben, zöldterületeken történő vízhasználat miatt jelentősen csökkent a vízhozam. Bizonyos települések kiugróan magas fogyasztásával pedig az elektromos szivattyúk nehezen bírkóznak el, ilyen például Értarcsa, Kiskereki, Rév, Székelyhíd, Drágcséke, Mezőszakadát. Ezeken a területeken a vízszolgáltatók és az önkormányzatok megelőző intézkedéseket hoztak.
Az igazgatóság hangsúlyozza: „a víz korlátozott természeti erőforrás! Ezért felszólítunk minden vízfogyasztót, hogy lehetőség szerint a háztartási tevékenységek esetében (mint a kertészkedés), de az ipari és mezőgazdasági szektorban is használjanak víztárolási és vízvisszavezetési alternatívákat.”

Júniusi összefoglaló

Ahogyan erről korábban is írtunk, és ahogyan ezt most a vízügyi igazgatóság új közleménye is megerősíti: a júniusi csapadékmennyiség nagyon alacsony volt, jóval a sokéves átlagok alatt. Ugyanakkor a folyók vízhozama is a sokéves átlag alá került, a 88 hidrológiai állomáson mért mutatók alig érik el a korábbi évek átlagának 48 százalékát. Több állomás esetében a kiszáradás jelenségét állapították meg, például Tenkén és Fugyivásárhelyen. A gyűjtőtavak esetében viszonylag normális, stabil tófeltöltési együtthatókat mutattak ki, bár Feltótnál enyhe, fokozatos csökkenést figyeltek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában