Elismerés

2022.07.08. 16:00

Hűség-díjat kapott Koncsek Zita

Az RMDSZ nagyváradi székházában tegnap reggel tartott sajtótájékoztatón vette át a Hűség-díjat Koncsek-Vadnai Zita, tisztes helytállása és a szervezet iránti elkötelezettsége jutalmául.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A Hűség-díjat 2009-ben alapította az RMDSZ Bihar megyei szervezete, megalakulásának 20. évfordulója alkalmából. A néhány héttel ezelőtt a váradőssi ifjúsági házban tartott küldöttgyűlésen Koncsek-Vadnai Zita nem tudott jelen lenni, ezért a plakettet és az oklevelet a Fekete Sas-palotabeli székházban tegnap reggel tartott sajtótájékoztatón vette át.

A laudációt Szabó Ödön ügyvezető elnök olvasta fel. Többek közt elhangzott róla, hogy határozott, jó szervező, aki minden, a sors és a közösség által rá bízott feladatot megfelelő szakmai tudással, komolysággal látott, lát el. Középiskolai tanulmányait 1972-ben sikeresen végezte az Alexandru Moghioroş (ma Ady Endre) középiskolában, humán szakon. Később felsőfokú diplomát szerzett előbb 1988-ban politológia szakon, majd 2006-ban sikeresen államvizsgázott Bukarestben szociológiából, illetve ugyanebben az évben közigazgatási diplomát szerzett Aradon. Közigazgatási tapasztalata nagyon szerteágazó. 1989–1996 között Hegyközcsatár község polgármestere volt. Sokat elmond személyéről az, hogy a rendszerváltás után is, választások útján, az RMDSZ színeiben kétszer is megkapta a helyi magyar közösség bizalmát és vezethette a hegyközi magyarságot. Az önkormányzati munkát aztán a szociális területre cserélte. Először az 1996–2002-es időszakban irodavezetőként dolgozott, majd a 2002–2005-ös periódusban a nagyváradi szociális gondozásért felelős igazgatóságon volt vezető beosztásban.

Amikor lehetőség adódott arra, hogy bizonyítsa intézményvezetői, szervezői kvalitásait, nem habozott, és az RMDSZ felkérésére elvállalta, hogy 2005–2009 között igazgatója legyen a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóságnak (DGASPC). 2009-től a 2012-es nyugdíjba vonulásáig pedig igazgatója volt a nagyváradi szociális gondozásért felelős igazgatóságnak. Minden államigazgatási feladat ellátásánál kifejezetten figyelt arra, hogy a magyar ügyeket segítse. Magyar bölcsődék jöttek létre, magyar emberek kerültek közigazgatási pozícióba és így a rászorultak anyanyelvi kiszolgálása biztosítva volt.

Nyugdíjba vonulása után aktív civil életet látott el. 2013-tól 2021-ig a Varadinum Alapítvány Kuratóriumát vezette, 2021-től az Ecclesia Mater Alapítvány elnöke. 2013 és 2021 között az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szociális ügyekért felelős ügyvezető alelnöki tisztségét is betöltötte. Sokrétű feladatvállalása mellett a 2014–2019-es időszakban a nagyvárad-velencei református egyházközség által létrehozott Agnulli Dei idősek otthona igazgatói pozícióját töltötte be.

Megköszönve a kitüntetést, Koncsek-Vadnai Zita hangsúlyozta: megtisztelve érzi magát, hogy követik és elismerik a tevékenységét, és amíg Isten erőt ad neki hozzá, néz elébe a további feladatoknak, kihívásoknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában