Csere

2022.06.30. 16:00

Használatba kapja saját kápolnáját a nagyváradi római katolikus egyház

Negyvenkilenc évre ingyenes használatra megkapja a nagyváradi római katolikus püspökség a Szent László kápolnát és a hozzá tartozó 151 négyzetméteres telket, mely a Szacsvay Imre Általános Iskola Szaniszló (Mihai Eminescu) utcai főépületének udvarán található.

Pap István 

A kápolnát és a Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékházat Winkler József püspök kezdeményezésére 1900-ban építtette a Szent László Egyesület Sztarill Ferenc tervei alapján. A szociális intézmény eklektikus, míg a kápolna neogótikus stílusjegyeket hordoz. 1948-ban államosították a teljes ottani ingatlanállományt. A rendszerváltás után a katolikus egyház kezdeményezte az ingatlanok visszaszolgáltatását, de a nyilvánvaló tények ellenére – hogy egykori katolikus ingatlanokról van szó, melyeket a kommunista rendszerben államosítottak – a román jogszolgáltató intézmények jogerősen a katolikus püspökség ellen ítéltek, így a jelenleg a Szacsvay Imre Általános Iskolának helyet adó épület, a kápolna, az ezekhez tartozó telekkel együtt, a váradi helyi önkormányzat tulajdona lett. Böcskei László nagyváradi megyés püspök már a tavaly kérte az önkormányzattól azt, hogy a jogerős ítélettől függetlenül mentsék meg a Szent László kápolnát, melyet a rendszerváltás után az olaszi katolikus plébánia költségén egyszer már felújítottak. Kérésében Böcskei László jelezte, hogy az egyház szeretné ismét felújítani a kápolnát, és ehhez szükség van az ingatlan jogi helyzetének a rendezésére. A 49 évre ingyenes használatba adásra vonatkozó határozattervezetet a helyi tanács egyhangúlag elfogadta múlt heti ülésén, ezzel ez a gond elhárul. A kápolnát a rendszerváltás után különböző liturgikus célokra használta a katolikus egyház, de az ingatlan nem volt látogatható. A használatba vétellel együtt az egyház vállalja, hogy biztosítani fogja azt, hogy a kápolna látogatható lehessen.

A polgármesteri hivatal jóakaratú, kegyes gesztusát elősegíthette az is, hogy a katolikus püspökség korábban beleegyezett abba, hogy elcseréljen az önkormányzattal egy telket, melyre a városnak szüksége van ahhoz, hogy bővítse az I. számú ipari parkot. A katolikus egyház az Eugeniu Carada utcán lévő 8585 négyzetméteres telkét adja át a városnak, míg az önkormányzat egy ugyanekkora telket ad az egyháznak a Nicolae Filipescu utcán. A cserére vonatkozó javaslatot egyhangúlag megszavazta a helyi tanács, a határozat kimondja azt is, hogy a város által megszerzett telket a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) kezelésébe adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában