Országos forduló

2022.05.19. 11:30

Véget ért a XI. Csillagszerző Matematikaverseny

Az elmúlt hétvégén Nagyváradon zajlott a tizenegyedik alkalommal megszervezett Csillagszerző Matematikaverseny országos fordulója, a verseny és a díjátadó mellett városnézésre is volt lehetőség mind a diákoknak, mind a javítótanároknak és szervezőknek is.

Fotó: Törő Enikő

Törő Enikő

Az ünnepélyes megnyitót május 13-án, péntek délután a Mihai Eminescu Főgimnáziumban tartották. A megnyitón többek között felszólalt Debrenti Edit, a PKE adjunktusa, a versenybizottság elnöke, aki egy Móra Ferenc novellával és biztató szavakkal köszöntötte a versenyző diákokat. A megnyitón egyébként többször elhangzott, hogy a koronavírus-járvány miatt sajnos két évig nem tudtak élőben találkozni a diákokkal, így most sok ,,új arc” van a versenyen, ami azt bizonyítja, hogy a verseny még mindig nagy népszerűségnek örvend és nem csak visszajáró diákok jönnek el.

Hodgyai Edit, a Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatója és matematikatanára, a verseny főszervezője elmondta, hogy az idei tanév októberében négy levelezőfordulóval indították a versenyt, a Bihar megyei fordulóra pedig március végén került sor, a legügyesebbek pedig az elmúlt hévégén jelen voltak az országos döntőn is. Az idei tanévben 277 5-8. osztályos diák vett részt a megyei szakaszokon, ebből a 77 legjobb érkezett az országosra.

A diákokat egyébként a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és Egyházi Központ fogadta vendégül, így a verseny és az étkezések is ott zajlottak. A tulajdonképpeni verseny szombat délelőtt zajlott, szombat délután pedig a tanárokkal közösen átbeszélték a feladatokat. A szombati nap folyamán kulturális programokkal is készültek a résztvevőknek: múzeumlátogatás, Múzeumok Éjszakája, séta a nagyváradi várban Pócsi János régész kíséretében és drámafoglalkozásokon, kézműves tevékenységeken, vetélkedőn és egyéb kisebb versenyeken is részt lehetett venni.

Vasárnap délelőtt tartották az eredményhirdetést és a versenyzárót a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium dísztermében.

Az eredményhirdetés és a díjak átadása után Hodgyai Edit zárta a versenyt: ,,Úgy gondolom a diákjaink életében nagy nap, a felkészítő tanárok és a szervezők számára is nagy nap, amikor igazán pozitív eredményekkel búcsúztatjuk lassan a tanév végén azokat a matekeseket, akik egész év során készültek és versenyeken vettek részt, eredményeket értek el. Országos mezőnybe bejutni nagy dolog. A megnyitó ünnepségen nagyon sok új arcot láttam, ahhoz voltam hozzászokva, hogy évente találkozunk. Remélem, hogy jövő évben újra köszönthetünk titeket és itt lesztek. Szeretném megköszönni szervező- és versenybizottság munkáját is, valamint a befogadó iskolának is a sok segítséget!”

Eredmények

Ötödik osztály: első helyezett: Papp Mátyás, második helyezett: Diós Máté Károly, harmadik helyezett: Póti Ákos Ferenc, különdíjasok: Kelemen Ákos, Ambrus Krisztián és Szilágy Tamás.

Hatodik osztály: első helyezett: Ercse Ferenc, második helyezett: Sájter Klaus, harmadik helyezett: Bodor Ádám, különdíjasok: Szántó Molnár Dávid, Székely Áron, Horváth Szombathy Vilmos.

Hetedik osztály: első helyezett: Imre Zoltán, második helyezett: Jámbor Anna Fruzsina, harmadik helyezett: Jánó Andrea, különdíjasok: Borzási Damarisz Petra és Dénes Máté.

Nyolcadik osztály: első helyezett: Bónizs Boglárka, második helyezett: Budacsek Tímea, harmadik helyezett: Ruzsa Csanád, különdíjasok: Ráduly Roland Márk, Géváld Dániel Mátyás és Péter Hanna.

Az Europrint Nyomda különdíjai a legjobb eredményt elért Bihar megyei tanulóknak: Diós Máté Károly, 5-ik osztály, Miskolczy Károly Általános Iskola, Micske; Létai Krisztián, 6-ik osztály, Gáspár András Általános Iskola, Bihar; Jámbor Anna Fruzsina, 7-ik osztály, Arany János Elméleti Líceum, Szalonta; Bónizs Boglárka, 8-ik osztály, Miskolczy Károly Általános Iskola, Micske.

A rendezvény támogatója az Oktatási Minisztérium, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Communitas Alapítvány és az Europrint Nyomda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában