Búcsú az iskolától

2022.05.29. 20:17

Elballagtak a margittai magyar iskola végzős diákjai

Május 27-én újra a hagyományoknak megfelelő körülmények között tarthatták meg a margittai Horváth János Elméleti Líceum végzős diákjai a ballagási ünnepségüket.

Szőke Ferenc

A hagyományos ballagási ünnepség az előbbi évek diákjainak a világjárvány miatt nem adatott meg, most azonban felszabadultan ünnepelhették életük egy nagyon fontos szakaszának lezárását és elindulásukat az ÉLETBE. Az osztálytermeket a hagyománynak megfelelően a XI-es diákok díszítették fel és a reggeli órákban ők köszöntötték elsőként végzős társaikat.

Rögtön utánuk a margittai RMDSZ küldöttsége látogatta meg őket, és köszöntő szavak kíséretében minden végzősnek emléklapot adtak át. Az első három helyezettet könyvjutalomban is részesítették. Oklevelet adtak át az osztályfőnököknek és az igazgató- és aligazgatónőnek is. Az okleveleket és jutalomkönyveket Árkosi Antal helyi- és Demián Zsolt körzeti elnök adták át. 

Köszöntő beszédében Árkosi Antal kiemelte, hogy nagy öröm számukra az, hogy a magyar gyermekek létszáma még mindig 3 osztályt tölt ki. Arra utalt ezzel, hogy bár városunk lakosainak száma sajnos folyamatosan csökken, a magyarul tanuló diákok számán ez szerencsére nem mutatkozik meg. Ígéretet tett arra, hogy a végzős magyar diákokat az elkövetkező években is díjazni fogják, hiszen ők képviselik és biztosítják nemzetünk jövőjét. Demián Zsolt beszédének vezérfonala az volt, hogy tanulmányaik végeztével szeretettel visszavárják a diákokat, hogy tudásukkal szolgálják és erősítsék közösségünket. Sok sikert és boldogságot kívánt minden végzős diáknak. Ehhez az is kell, hogy olyan hivatást válasszanak, mely boldoggá teszi őket. „A választásban pedig ne hagyják befolyásolni magukat, hiszen csak azt a munkát lehet jól és hatékonyan végezni, mely egyben a hobbynk is.”- mondta a körzeti elnök. A tantestület nevében Nagy Gabriella igazgató köszöntötte a diákokat és az RMDSZ képviselőit. „Reméljük, hogy életetek egy emlékezetes napja lesz a mai, hiszen mi felnőttek még ma is elevenen emlékszünk ballagásunk napjára.” Egy idézet kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy mindenki valósítsa meg a terveit. A diákok mindegyik osztályban egy-egy énekkel viszonozták a vendégek kedvességét.

A ballagási ünnepség 11 órakor a csengő hosszas megszólalásával kezdődött, melyet követően kivonultak a végzősök az iskola épületéből. Elöl haladtak a zászlóvivők, akiket az iskola jelképes kulcsának vivői, és az iskola névadója képének vivői követtek. Utánuk haladtak az osztályok - A, B, C osztály -, ünneplőbe öltözve, piros, fehér, zöld lufikat tartva a kezükben. Kivonultak a főutcára, ahol rendőri felvezetéssel és biztosítással megkerülték a Központi parkot, majd bevonultak a ballagási ünnepség mindenkori helyszínére, a református műemlék templomba. Az út menti járdákról kisdiákok üdvözölték őket tapssal és integetéssel. A templom bejáratnál a házigazda Kovács Gyula református lelkipásztor és Tóth Attila Levente katolikus plébános fogadta őket. Az ünnepséget a Megyei Tanfelügyelőség részéről Doru-Lucian Vințeler humánerőforrás-fejlesztési tanfelügyelő, helyi szintről a város polgármestere, Marcel Emil Sas-Adăscăliții, Demián Zsolt alpolgármester, Bradács Alíz kórházmenedzser, és Mike Pál magyarkéci református lelkipásztor is megtisztelte jelenlétével.

Mint mindig, most is istentisztelettel kezdődött az ünnepség, melyen a házigazda hirdette az igét. Örömmel köszöntötte az újabb nemzedék ballagóit, majd Sámuel 1. könyvének 17. fejezetéből a 40,45, 46. Igeverseket olvasta fel. Dávid Góliát elleni harcáról van ezekben szó. Dávid erejét istenhite adta. A 66 végzőst 66 fiatal Dávidnak nevezte, akik az élettel kelnek majd harcba, de Istenhitük segíti őket a harcban. Fontos, hogy meglegyen a hit, az engedelmesség, a bölcsesség, a szolgálat ember és Isten felé, és a mindeneket betöltő szeretet. Ezek tulajdonában lehet sikeres és boldog élete a végzős diákoknak, hangsúlyozta a lelkipásztor. Zárszavában Isten áldását kérte a ballagó diákok életére.

Nagy Gabriella ünnepi beszédének vezérgondolata az volt, hogy a végzősök életében most gyökeres változás fog bekövetkezni. Át kell élniük a gyermekkorból a felnőttkorba való átállást, minden nehézségével és felelősségével együtt. „Olyanok vagytok, mint egy fa, melynek gyökerei az iskolából táplálkoztak. Adjon ez a gyökér olyan alapot, melyre mindig építhettek, és amelyhez visszatérhettek, ha szükségét érzitek.” – mondta, kifejezve, hogy visszavárják diákjaikat. „Fontos dolog még az életben, hogy tiszteld magadat, másokat és tetteidért vállalj felelősséget.” – mondta útravalóként az intézményvezető. 

Marcel Emil Sas-Adăscăliții polgármester gratulált a diákoknak eddigi eredményeikhez, majd tanácsokkal látta el őket, útjaik folytatásához. Kiemelte, hogy olyan hivatást válasszanak, melynek gyakorlása örömet okoz nekik. Ennek fontosságára konkrét példát hozott fel, abból az időből, amikor iskolaigazgató volt. A tanfelügyelő is sok sikert, boldogságot, kitartást kívánt a ballagóknak. Demián Zsolt kiegészítette reggeli beszédét azzal, hogy: „Szépek vagytok! Azt kívánom, hogy ezzel a szépséggel és tudással repüljetek messzire, tanuljatok még többet, de utána repüljetek vissza haza, ahol szeretettel váruk benneteket. Közösségünket pedig arra kérem, hogy biztassuk fiataljainkat és segítsük őket céljaik elérésében.”

A H-moll zenekar

A beszédek között az iskola diákjai versekkel, énekekkel színesítették az eseményt. Mike Nóra és Kovács Gyula a Kérdések című dalt énekelte. Zongorán kísért Puskás Miklós zenetanár. Szabó Dorottya pedig Kányádi Sándor: Tűnődés csillagok alatt című versét szavalta el. A H-moll zenekar több alkalommal fellépett. Az ünnepség moderátora Kun Tünde magyartanárnő volt, aki a felvezető szövegeken túl szavalatokkal is színesítette a beszédek, műsorok „csokorba kötését”.

Természetesen nem maradt el a kiemelkedő eredményt felmutató diákok díjazása sem. Az osztályok eső három helyezettjének az osztályfőnökök – Rend Erzsébet, Szabó Melinda, Zatoschil-Ballai Zsuzsa – adták át az okleveleket. Az évfolyamelsőnek, a jók között a legjobbnak, Sima Petrának, a Vándordíjat, az oklevelet, a plakettet és a tollat Nagy Gabriella igazgató adta át. Ő kapta meg a Horváth János ösztöndíjat is. A legjobb versenyeredményekért Agócs Márta kapott díjat. A Papp Géza díjat Krisztik Réka kapta meg, anyanyelvi versenyeken elért eredményei elismeréseként. Az RMDSZ különdíját Demián Zsolt adta át az évfolyamelsőnek. Díjazták továbbá a legjobb informatikusokat, a MI-Kis Kórusunk tagjait, a táncosokat és sportolókat, továbbá a Diáktanács legaktívabb tagjait is. 

Mindig megható és felemelő pillanat az iskola jelképes kulcsának átadása. Idén az átadás tisztsége az évfolyamelsőt, Sima Petrát illette, az átvevő pedig Adorján Johanna XI-es diák volt. Az ünnepség végén bemutatták azt a fotókból összeállított slideshow bemutatót, mely az együtt eltöltött legszebb pillanatokat örökítette meg. Az esemény zárásaként nemzeti imánkat énekelték. Kivonuláskor a végzősöket a barátok ismerősök „virágesővel” várták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában