Zenei esték

2022.05.28. 08:17

Brahms-kamarazene szólt kiváló tolmácsolásban

Fotó: Festum Varadinum/Vigh László

Tóth Gábor 

Második koncertjével folytatódott a Kaganovskiy Zenei Esték múlt hónapban debütált sorozata, május 25-én, szerdán 19 órakor, ezúttal a Festum Varadinum részeként. Ismét a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség volt a házigazda, a püspöki palota első emeleti ún. festett termében szólt Brahms két kiadós igényű vonósötöse (op. 88, F-dúr és op. 111, G-dúr) a Răsvan Dumitru és Artur Kaganovskiy (hegedű), Traian Boală és Kaganovskiy Eszter (brácsa), valamint Török Zsolt (cselló) alkotta kvintett előadásában – a Kaganovskiy-párhoz kamarapartnerül a kolozsvári Arcadia vonósnégyes három tagja társult. Prím és szekund közötti szerepváltások történtek a második műre a hegedű- és brácsaszólamokon belül. 

Brahms már csak azért is illik májushoz, mert e hónapban született, de zenéjét minden más hónaphoz is ajánljuk, emeli a morált. Azt nem tudni, mi lett volna Brahms muzsikájából, ha a hamburgi nem választja egykoron a kedélyes valcereitől könnyed és Beethoven örökségétől súlyos Bécset, de talán így szegődött párjául a német romantikus szövevényes gyökerű szenvedélyességének a jóízű életöröm, szellemesség és vélhetően a nagy klasszikus elődök iránti tisztelet is, mindezeket most át is érezhettük a kvintett jóvoltából. 105 főnyi közönség volt jelen a teremben. 

A Debreceni Filharmonikusok múlt heti koncertje óta tudjuk, hogy a Festum Varadinum komolyzenei publikuma minden tételt külön-külön is megtapsol, de persze a vége-vastaps jelezte erejével az elhangzottak értékét. Az előadók a közönséget kérték fel, jelöljenek meg ráadásnak egyet az elhangzott tételek közül, de nem jött válasz, maradt a „lassú vagy gyors?” kérdés, amire az utóbbit rendelte valaki. Szólt tehát ismét az op. 111 fináléja, amiben a csárdás-záradék, így másodszor, lendületén túl precízebb is lett.

 A teljes koncert interpretációján nincs mit taglalni, mert annyi átéléssel, oly zeneszeretettel és rendkívüli hozzáértéssel kamaramuzsikálnak ezek a vérbeli-szakmabeli fiatal előadóművészek, hogy az ember csak hallgatta volna még jó sokáig, de hát ráadással együtt is véges volt a koncert. Köszönetnyilvánítással zárta az eseményt a házigazda Böcskei László megyés püspök, megtudtuk azt is, hogy június 22-én lesz a következő Kaganvoskiy Zenei Esték, aminek a műsora is hamarosan nyilvánosságra kerül. Legvégül mindenkit egy pohár borra, hozzá kis harapnivalóra, beszélgetésre invitáltak az első emeleti előterekbe, hogy ne törjön meg rögtön a koncert végeztével a hétköznapokból kiemelő értékes dimenzióváltás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában