Finanszírozás

2022.04.06. 09:01

Támogatás vidéki magyar egyházközségeknek

Az RMDSZ munkájának és bármilyen szinten való szerepvállalásának egyik kiemelkedő pillére volt a kezdetektől fogva a történelmi magyar egyházak támogatása, közölte a Fekete Sas-palotabeli székházban tartott kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Borsi Imre Lóránt, a szervezet megyei frakcióvezetője.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Borsi Imre Lóránt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ törvényalkotói és közpolitikai szinten is mindig gondoskodik arról, hogy a magyar történelmi egyházak méltó elismerésben és finanszírozásban részesüljenek. Nagyra értékeli a társadalmi szerepvállalásukat, és a különböző programok tekintetében partnerként tekint rájuk. A legutóbbi megyei tanácsülésen ezért megszavaztak egy olyan határozati javaslatot, melynek a tárgya pénzforrások leosztása volt az önkormányzatok számára. Ezek célirányos összegek, és külön odafigyeltek azokra a szórványtelepülésekre, ahol az RMDSZ-nek nincs polgármestere vagy alpolgármestere, hiszen ezekben az esetben főleg az egyházakon keresztül tudják segíteni a helyi magyar közösségeket. Még az elmúlt ciklus idején született egy olyan megállapodás a megyei tanácsnál, miszerint az év eleji pénzelosztásoknál egy algoritmus alapján döntenek, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg egyik feléről a megye mindenkori vezetése dönt, a másik 50 százalékról pedig a képviselő-testületben jelen levő politikai alakulatok, annak függvényében, hogy hány polgármesterük van. Az RMDSZ-nek jelenleg 21 elöljárója van Bihar megyében, tehát az említett 50 százalék 21 százaléka felett rendelkezik. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a helyi egyházközségek jelzik igényeiket az önkormányzatok felé, melyek aztán ezen kéréseket továbbítják a megyei tanács irányába. Idén ez zökkenőmentesen zajlott, egyedül Köröstarján polgármestere nem volt hajlandó együttműködni a helyi egyházközségekkel, de az RMDSZ reméli, hogy változtat majd ezen hozzáállásán, magyarázta Borsi Imre Lóránt.

 

A teljes költségvetése 584 ezer lej volt a magyar egyházaknak szánt keretnek, a támogatást pedig infrastrukturális befektetésekre lehet fordítani. Hegyközcsatárban a római katolikus egyházközség 50 ezer lejt kap templom- és udvarjavításra. A micskei reformátusok 20 ezer lejt felújításra, illetve a katolikusok 20 ezer lejt. A poklosteleki reformátusok 10 ezer lejt, a mezőbaji reformátusok templombelső újításra 20 ezer lejt. A várasfenesi reformátusok templombelső újításra 20 ezer lej, illetve a baptisták és a neoprotestánsok temetőkápolna építésére 15 ezer lejt. A körösjánosfalvi és belényessonkolyosi reformátusok tetőjavításra 15 ezer lejt. A mezőbikácsi katolikusok harangjavításra és automatizálásra 20 ezer lejt. A kisjenői reformátosok templomjavításra 15 ezer lejt, a magyarkakucsi reformátusok kapufelújításra és ártézikút építésére 15 ezer lejt. A biharsályi katolikusok templomjavításra 15 ezer lejt. A fugyivásárhelyi reformátusok térfigyelő kamerák telepítésére 10 ezer lejt, a katolikusok kerítésjavításra szintén 10 ezer lejt. A fugyi reformátusok térfigyelő kamerák telepítésére 10 ezer lejt. A magyarremetei reformátusok a parókiaépület befejezésére 50 ezer lejt. A biharfélegyházi és vajdai reformátusok 50 ezer lejt. Az oláhszentmiklósi reformátusok imaházra 20 ezer lejt. A berettyószéplaki reformátusok templomjavításra 50 ezer lejt. A köröstárkányi reformátusok temetőkápolna építésére 50 ezer lejt. A bélfenyéri katolikusok templomtető javítására 15 ezer lejt. A tenkei reformátusok a parókia épülete nyílászáróinak cseréjére 10 ezer lejt. A belényesújlaki reformátusok javításokra 24 ezer lejt. A nagyszalontai római katolikus plébánia 30 ezer lejt, a református egyházközség pedig 20 ezer lejt.

 

Egyházügyek

 

Kedden az országos RMDSZ is közleményt bocsátott ki arról, hogy a közbenjárására a vallásügyi államtitkárságon keresztül idei év első felében 112, a történelmi magyar felekezetek valamelyikéhez tartozó egyházközséget támogat az állam közel 13 millió lej értékben. Bihar megyében Monospetriben 100 ezer lejt kapnak a katolikusok templomjavításra, Biharon 100 ezer lejt a katolikusok festésre, Belényessonkolyoson 100 ezer lejt a katolikusok javításokra, Gyantán 40 ezer lejt a reformátusok burkolatcserére, Nagyváradon 400 ezer lejt a reformátusok kápolnaépítésre, a katolikus püspökség 400 ezer lejt a püspöki palota felújításának folytatására, Biharpüspökiben a katolikusok 120 ezer lejt templomrenoválásra, Érköbölkúton 100 ezer lejt a reformátusok javításokra, Érsemjénben 75 ezer lejt a reformátusok kápolnajavításra, Paptamásiban 200 ezer lejt a reformátusok imaház építésére, Pertbálthidán 80 ezer a reformátusok templomi bútorzat vásárlására, Köröstárkányban 50 ezer lejt a reformátusok temetőkápolna építésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában