Visszavonulás

2022.04.01. 09:00

Ellenőrzött visszavonulást hajt végre a Nagyváradi Hőszolgáltató

Katonai terminológiára emlékeztet a helyi tanácsülésen csütörtökön elfogadott határozat, mely kimondja, hogy a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat ellenőrzött visszavonulást hajt végre a Vámház (Evreilor Deportați), a Rulikowski (Armatei Române) út és a Pece által közrezárt területről, ahol a lakókat a 825. számú hőközpont szolgálja ki.

Pap István

A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester kifejtette, hogy a Hőszolgáltató Vállalat már két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozta azt a tervét, hogy a városnak mely övezeteiből fog kivonulni, mert azokon a részeken már nincsen elegendő ügyfele. Az alapelv az, hogy a Hőszolgáltató a kertvárosokból vonul ki, viszont egyedüli hőszolgáltatóként marad meg a tömbháznegyedekben. Az ellenőrzött visszavonulást most a Vámház, Rulikowski, Albacului, Alexandru Vaida Voevod, Cloșca, Constantin Tănase, Coziei, Crișan, Leonard Mociulschi, George Topârceanu, Horea, Ion Vidu, Mărăști, Mimozei, Nicolaus Olahus utcákon hajtja végre a hőszolgáltató, mert túl költséges lenne a 825. számú hőközpont és az ahhoz tartozó szekunder vezetékek felújítása. Az évek során amúgy is már sok környéken lakó átállt a gázfűtésre, így a felújítás ebből a szempontból sem lenne kifizetődő. Florin Birta hozzátette, hogy többen már a visszavonulásra vonatkozó előterjesztés előtt kérték kiköttetésüket a távhőhálózatról. Birta hozzátette, hogy a jövőben újabb megvalósíthatósági tervek alapján fogják eldönteni azt, hogy mely övezetekből vonul még vissza a város távhőszolgáltatása. 

 

Mindenkinek lesz fűtése

A tegnapi helyi tanácsülés elején Adrian Madar PSD-s tanácsos azt kérte, hogy vonják vissza napirendről a javaslatot, de előterjesztését leszavazta a liberális többségű testület. A napirendi pont vitáján aztán Madar rákérdezett, hogy mit jelent pontosan az ellenőrzött visszavonulás. Állítása szerint ő a napokban több érintett lakossal is beszélt, akik közül senki nem is hallott még erről a tervről. Elmondta azt is, hogy a jelenlegi válsághelyzet nem kedvez a földgáz-fogyasztóknak, a város ezzel a döntésével most mégis földgázfüggővé teszi a váradi lakosok egy részét. Azt is megkérdezte, hogy miért nem újítják fel uniós forrásokból a szóban forgó hőközpontot. Válaszában Florin Birta kifejtette, hogy a Hőszolgáltató Vállalat alapvetően a tömbházak fűtésére összpontosít, míg a házban lakóknak több variáns is rendelkezésükre áll ingatlanuk fűtésére, nem kell feltétlenül a földgáz-hálózatot bevezetniük. Elmondta továbbá, hogy nagyon költséges annak a hálózatnak a karban tartása, ráadásul jelenleg mindössze 253 lakó van rákötve a távhőrendszerre, akik közül mindössze 153 az aktív fogyasztó, 121 polgár csak passzív fogyasztó, azaz ingatlanuk rá van ugyan kötve a távhő rendszerre, de vagy nem is laknak ott, vagy más technológiával, rendszerrel fűtenek. Birta elmagyarázta, hogy az ellenőrzött visszavonulás azt jelenti, hogy a vállalat nem egyik napról a másikra fogja megszüntetni a hőszolgáltatást, hanem értesíti a lakókat a helyi tanács döntéséről, és elegendő időt hagy a polgároknak arra, hogy alternatív fűtési módozatot találjanak maguknak. „Egyetlen személy sem marad fűtés és meleg víz nélkül, amíg nem talál magának alternatív fűtési forrást” – szögezte le a polgármester, aki azt is megemlítette, hogy több lakó abban az övezetben már régebben átállt a földgázfűtésre, ugyanakkor az említett övezet lakói éppenséggel rácsatlakozhatnak majd a Vámház utcai fővezetékre is, ha nem találnak maguknak más fűtési megoldást.

A határozat-tervezetet 23 igen szavazattal, három ellenszavazattal, egy tartózkodással fogadta el a Nagyváradi Helyi Tanács. Az elfogadott tervezet szakjelentése szerint a 825. számú hőközpontot és az ahhoz tartozó szekunder hálózatot 1978-ban helyezték üzembe, és azóta igen rossz állapotba került a rendszer, ugyanis nagyobb javításokat azóta sem végeztek rajta. Emiatt nagyon nagy a veszteség a hálózatban, és nagyon sok a meghibásodás. Tavaly azon a hálózaton 47 meghibásodást kellett kijavítani összesen 522 ezer lej értékben, miközben az ott lakóknak 2021-ben összesen 623 ezer lejt számláztak ki, tehát jószerével a javításokra ment el a lakóktól beszedett bevétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában