Fil Noveau/Feel young

2022.03.23. 10:00

Művésznövendékeknek hirdet fellépési lehetőséget a nagyváradi filharmónia

Tóth Gábor

 

Fil Noveau/Feel young elnevezéssel ún. kulturális projektet indít(ott) a Nagyváradi Állami Filharmónia, amiben fiatal hangszeres művészek számára kínál lehetőséget (alább hamarosan meglátjuk, hogy milyet) az idei koncertévadban való megmutatkozásra, konkrétan május 26-án következő hangversenyükre keresnek szólistákat. Romániában működő állami tanintézmények vagy akkreditált magániskolák diákjai és egyetemista hallgatók is részt vehetnek, és már érettségizett vagy egyetemet végzettek is jelentkezhetnek. Az alsó korhatár 14, a felső 26 év. A válogatásra online formában lehet elküldeni a részvételi szándékot, mindennemű információk és formanyomtatvány a https://filarmonicaoradea.ro/fil-nouveau-feel-young/ oldalon érhető el, a kitöltött, beszkennelt dokumentumcsomagot (alább részletezzük majd) az info@filarmonicaoradea.ro e-postacímre kell továbbítani, ezt egészen március 31-ig lehet megtenni. Természetesen kérnek továbbá digitális zenei videofelvételeket a résztvevőktől: versenyművet és/vagy más virtuóz szóló hangszeres zenedarabo(ka)t. Ezeket listázatlan youtube-videó formátumban kell feltölteni, és a linkeket az online beiratkozási jelentkezésbe kell beilleszteni.

 

A jelentkezési dokumentumcsomagnak tartalmaznia kell az adatok feldolgozásához szükséges beleegyezést, a jelentkezési típusnyomtatványt (elérhető a fent említett filharmóniás linken), egy önéletrajzot, egy motivációs levelet, legalább egy művésztanár ajánlását, tanulmányt igazoló dokumentum másolatát – ez életkortól függően lehet iskolai bizonyítvány, érettségi vagy egyetemi diploma, vagy tanintézményi igazolás arról, hogy hol és hányadik évfolyamban tanul a jelentkező –, személyazonossági igazolvány másolatát. Minden részlet megtalálható a filharmónia honlapjának ide vonatkozó fentebb már említett linkjén, ha mégsem, akkor a filharmónia központi telefonszáma érdeklődés végett: 0359/427-345.

 

Hírt nem szokás kommentálni, de felmerül a kérdés: miért csak most, kutyafuttában tette ezt közzé a filharmónia hírlevelében a sajtó számára, amikor az elküldött információ szerint már március 8-tól lehetett jelentkezni a válogatásra, és jelen pillanatban már csak egyetlen hét van hátra a megszólítottak felkészülésére a határidő lejártáig. Másik kérdés, hogy ki az a diák, akinek ilyen rövid idő alatt már most a kezében van egy május 26-ra, éles koncertre összerakható versenymű. Jobb helyeken, legalábbis, ahol az előadó-művészethez hozzáértők dolgoznak, ilyesmit legalább egy évaddal hamarabb szokás kihirdetni. Egyáltalán milyen „felkínált lehetőség” ez a fiataloknak ebben a formában?

 

A filharmónia mindenesetre a beérkező a jelentkezések megvizsgálása után április 1–10. között dönt, 11-én közzéteszi az eredményeket, április 12–15. között kiválasztják a műsort, majd május 23–26. között a mélyvíz, azaz a koncert előtti próbák következnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában