Új határozat

2022.02.26. 17:03

Külön hatóság jön létre a sérült személyek jogvédelméért

Illusztráció

Pikó Stefánia

 

Korábban hírt adtunk arról, hogy a román kormány módosításokat hagyott jóvá a fogyatékkal élő személyek jogvédelmének országos hatóságát (ANPDPD) érintően. Az új határozat értelmében az ANPDPD ezentúl a munkaügyi és társadalomvédelmi minisztérium alárendeltségébe fog tartozni, a továbbiakban 62 alkalmazottal fog működni, élén egy elnökkel, alelnökkel és titkárral. A kormány tájékoztatása szerint ezzel visszatérnek a 2019 előtti struktúrához. 2019-ben ugyanis összevonták a gyermekjogvédelmi hatóságot a fogyatékkal élők jogvédelmével foglalkozó hatósággal.

 

Az ügyben megkérdeztük Oláh Andreát, a Bonitas Magyar Speciális Oktatási Intézet igazgatóját, aki elmondta, ezek a változások a tanintézményt, valamint a gyógypedagógusok munkáját nem érintik, hanem inkább a szülőket. A sérült gyermekeket érintő jogrendszer, hatósági eljárások kapcsán hozzátette, vannak hiányosságok az országban ezen a téren, illetve vannak olyan előírások, melyek nem hogy megkönnyítenék, hanem megnehezítik a szülők helyzetét. Ilyen nehezítés például, hogy a sérültségi bizonyítványt minden második évben meg kell újítani. „Véleményem szerint ez teljesen fölösleges, hiszen, főleg a súlyosan sérültek esetében, szó sem lehet arról, hogy két év alatt bármilyen jelentős változás történjen. A szülőknek egyébként sincs könnyű dolguk, ilyenképpen pedig a bürokrácia is csak tovább nehezíti a helyzetüket” – fogalmazott az iskolaigazgató. Nem mellékesen, az említett bizonyítvány megújítása további kiadásokat jelent a sérült gyermekek szülei számára. Mindemellett azonban megjegyezte, az, hogy ezentúl külön hatóság keretében foglalkoznak majd a sérültekkel, mindenképpen jó hír.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában