Szertartás

2022.01.11. 12:00

Váradon is zajlanak a házszentelések

Vízzel hinti meg a pap a lakásokat, amikor a házszentelés alkalmával elviszi a karácsonyi örömhírt a családokhoz. Együtt imádkoznak, Isten áldását kérve az új esztendőre. Az ajtófélfára ilyenkor felkerül a kereszt jele, az évszám és a három betű: C, M, B, ami egyik értelmezés szerint a három napkeleti bölcs latin nevének kezdőbetűi (Caspar, Melchior, Balthasar), másik magyarázat alapján pedig az áldás latin szövegére utal: Christus Mansionem Benedicat! (Krisztus áldja meg ezt a hajlékot!).

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Elméletileg vízkeresztkor kezdődnek a házszentelések, de a gyakorlatban vannak települések, régiók, városrészek, ahol már karácsony után, illetve az új év első napjaiban elindulnak a papok. A szenteltvíz az új élet, a megújulás szimbóluma, az új lehetőségek és a remény jelképe. 

 

A Nagyvárad-Olaszi Római Katolikus Egyházközséghez tartozó lakásokat csak január 7-től kezdte el látogatni Szabó Ervin plébános és Kiss Géza-Lóránd kántor. Mint megtudtuk tőlük, azért, hogy a január 6-án frissen megszentelt vízből hinthessék meg a hajlékokat. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt változtattak egy kicsit az eddig megszokott renden: csak oda mennek, ahová kifejezetten hívják őket, és a szertartáson elmarad a keresztnek a megcsókolása. A váradolaszi plébániához amúgy körülbelül 2800 fő tartozik, és két hét alatt mintegy 450 családhoz jutnak el. Áldást visznek a házszentelésekkor, és egyben el is látogatnak a hívekhez, ahogyan a napkeleti bölcsek is elmentek találkozni az Úr Jézussal. A szertartás rövid, tartalmaz egy felvezető könyörgést, egy imádságot, Miatyánkot, Üdvözlégyet vagy Hiszekegyet. A ház nagyságától is függ a hossza, hogy hány szobát kell bejárni, majd egy kicsit leülnek beszélgetni a házigazdákkal, hogy jobban megismerkedjenek, érdeklődjenek az állapotuk felől. Régebben krétával írták fel az ajtó fölé a C, M, B kezdőbetűket, valamint az évszámot és egy mottóul szolgáló szentírási idézetet is, manapság inkább matricákat készítenek és ragasztanak az ajtófélfákra. Mi két otthonba kísértük el péntek délelőtt Szabó Ervint és Kiss Géza-Lórándot: a Komáromi és az Erni családhoz, mindkét helyen nagy szeretettel várták és fogadták őket. A 74 esztendős Komáromi Ernő büszkén mutatta az egyik szobája falán látható családfája elágazásait, mely több mint két évszázadra visszamenőleg ábrázolja a felmenőit, illetve a rajznak a tetejére már két unokának a színes fényképe is ki lett téve, annak jeleként, hogy a jövő is biztosítva van. Házigazdánk elújságolta azt is, hogy 7-8 éves lehetett, amikor először ministrált Gyulafehérváron. Ősi katolikus családba született, dr. Faragó Ferenc kanonok, nagyprépost, tudós főpap keresztelte őt, és Márton Áron püspök bérmálta meg. Miközben Ildikó asszony az általa frissen sütött finom pogácsával kínált, a korábban egyháztanácsosként is jelentős tevékenységet kifejtő férje arról is beszélt, hogy mindig örvend a plébánosa látogatásának. 

 

Néhány emelettel lejjebb már az Erni családnál vendégeskedtünk. Emma néni és Imre bácsi 58 éve házasok, és természetesen nagyon reménykednek abban, hogy két év múlva megünnepelhetik a gyémántlakodalmukat. Amikor tehetik, mindennap ott vannak a reggeli szentmisén a Barátok templomában. Ami pedig a házszentelést illeti: „Megszoktuk, és fontosnak tartjuk, hogy Isten áldása legyen a lakásunkon egész évben. Akinek van hite, érzi az Úr áldását” – fogalmaztak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában