Nettó átlagbér

2022.01.27. 15:00

Többet keresnek a bihariak, de nem eleget

Bihar megyében tavaly októberben 2894 lej volt a nettó átlagbér, ezzel az összeggel megyénk a 25. helyre jött fel az országos rangsorban ebben a tekintetben. A tendencia pozitív, de még jócskán van hova fejlődni.

Forrás: depositphotos.com

BN-összeállítás

 

A statisticiromania.ro honlap szerint Bihar megye a 25. az ország megyéi közül az országos nettó átlagbér tekintetében. A honlap adatai szerint 2019 októbere óta, amikor Bihar megye a 39. volt e tekintetben, 2021 októberére tizennégy helyet lépett előre, és immár a középmezőnyben helyezkedik el ebben a rangsorban. Az említett honlap szerint 2019 októberében 2509 lej volt a nettó átlagbér Bihar megyében, míg 2021 októberében ez az összeg 2894 lej volt, vagyis 392 lejjel több, mint az előző hivatkozott időpontban.

 

Alina Silaghi, a nagyváradi ipari parkokat üzemeltető Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) igazgatója a Jurnal Bihorean napilapnak elmondta, hogy a bérnövekedés annak a ténynek köszönhető, hogy az ipari parkokban tevékenykedő cégek mindegyike növelte alkalmazottainak szakmai képesítését különféle tanfolyamokkal és képzésekkel, míg Radu Silaghi, a Bihar Megyei Cégek Szövetségének ügyvezető elnöke annak tudja be ezt a pozitív elmozdulást, hogy új cégek léptek be a helyi, Bihar megyei piacra, illetve a kis helyi vállalkozásoknak sikerült megerősödniük a járványidőszakban. Az okok közé sorolható az, hogy a számítástechnika ágazat az elmúlt időszakban fejlődésnek indult Nagyváradon, tette hozzá David Achim, az Oradea Tech Hub ügyvezető igazgatója. Békési Csaba, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) ügyvezető igazgatója szerint elmúltak azok az idők, amikor a vállalatok kapujában sorban álltak az munkát vállalni akarók. Nagyon kevés olyan cég van ma már, legalábbis Nagyváradon, amelyik minimálbérrel alkalmaz bárkit is, a multinacionális vállalatok most már a nagyobb hozzáadott értékű termékek előállítására szakosodott cégeiket telepítik le Nagyváradon, ami maga után vonja a szakképzett munkaerő megfelelő szintű bérezését is. Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy közép- és hosszútávon a romániai átlagbérek meg fogják közelíteni az uniós átlag bérszintet, igaz, a termékek és szolgáltatások ára is nőni fog.

 

Üröm az örömben

 

Megjegyzendő, hogy az Országos Statisztikai Hivatal e cikk elkészültéig nem közölte a nettó átlagjövedelmekre vonatkozó legfrissebb adatokat, így csak az említett statisticiromania.ro honlap információira hivatkozhatunk. De ebből a táblázatból is kitűnik, hogy noha örvendetes a pozitív tendencia, Bihar megyében még jócskán van hova fejlődni. Az országban értelemszerűen a bukarestiek keresnek a legjobban, a fővárosban ugyanis 4612 lej volt a nettó átlagbér októberben. A második helyen Kolozs megye áll 4291 lejes, a harmadik helyen pedig Temes megye 3835 lejes havi nettó átlagbérrel, ezek is jóval magasabb értékek a biharinál. A legrosszabb a helyzet Teleorman megyében, ahol a havi nettó átlagbér októberben 2674 lej volt a honlap adatai szerint, vagyis mindössze 220 lejjel kevesebb, mint Bihar megyében. A negatív rangsorban Krassó-Szörény (2687 lej) és Máramaros (2713) megye következik. Bihar mögött vannak olyan megyék, mint Suceava, Hargita, Kovászna, Beszterce-Naszód, Dâmbovița, Vrancea, Brăila, Ialomița, Vaslui, Neamț, Hunyad. Megyénkkel lényegében egy szinten áll Buzău, Szilágy és Botoșani megye, és Szatmár megyében is mindössze húsz lejjel volt kevesebb októberben a havi nettó átlagkereset, mint nálunk. Az nem meglepő, hogy Bihar megye előtt van Szeben (3526 lej), Ilfov (3581), Iași (3525), Maros (3394), Brassó (3278), Galac (3283), Bákó (3266), Prahova (3264), Olt (3239 lej) vagy éppen Konstanca (3148) megye, az viszont már kevésbé vet jó fényt megyénkre, hogy Argeș, Gorj, Dolj, Fehér, Tulcea, Arad, Mehedinți, Giurgiu és Călărași megyékben is meghaladta októberben a háromezer lejt a havi nettó átlagbér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában