Természetes erózió

2022.01.03. 17:05

Több darab mésztufa szakadt le a Sebes-Körös szurdokvölgyében

Leszakadt a Sebes-Körös szurdokvölgyében található révi vízesés melletti mésztufa. A vízeséstől 5–10 méterre két nagyobb és több kisebb darab esett a vízbe, jelentősen elcsúfítva a turistalátványosság környezetét.

Forrás: Hasas János

Erdon-összeállítás

 

Pintér István, a Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat vezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy az omlás a természetes erózió következménye. Már történt ilyen ezelőtt körülbelül négy évvel, és lesz is még ilyenre példa, hiszen ez a fagyás, az olvadás és a csapadék összhatása, a lerakódások miatt pedig a saját súlyától is leomolhat a mésztufa. A körülbelül négy évvel ezelőtti esetnél egy személyautó nagyságú tufadarab szakadt le, tette hozzá, azt az azután következő tavaszi áradás elmozdította és továbbvitte. Mint elmondta, megtörténhet, hogy ezek a darabok stabilizálódnak, vagy akár el is mozdulhatnak a tavaszi áradás során.

 

A hegyimentő-szolgálat az omlás miatt egy kétirányú figyelmeztetést adott ki: egyrészt a gyalogos turistákat figyelmeztetik, hogy az ott lévő kilátó és az ahhoz vezető ösvény veszélyes, ezért ne kiránduljanak ott. Másrészt a vízi sportok kedvelőinek a figyelmét hívják fel arra, hogy amikor raftingolnak, kajakoznak stb. kerüljék ki a mészkőtufa-darabokat. 

 

A vízesés, mint ismert, a Királyerdő-hegységben, a Sebes-Körös szurdokvölgyében található, és tulajdonképpen a Zichy-cseppkőbarlangból kilépő patak vize, mely a Sebes-Körös medrébe zuhan. Pintér István emlékeztetett arra is, hogy tavaly nyáron a bánsági Bigér-vízesés kőtömbje szakadt le hasonló módon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában