Musica Profana

2022.01.25. 11:00

Régizene szólt a magyar kultúra napján

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

 

A magyar kultúra napja alkalmából több izgalmas rendezvény közül is válogathattak a megye lakosai. A jeles napon Nagyvárad egyik vendége volt a Musica Profana régizene együttes, mely a Partiumi Magyar Művelődési Céh meghívására, illetve annak szervezése révén jutott el városunkba. Bár nem volt teljes a létszám, Andrejszki Judit (barokk ének, csembaló) és Szabó Zsolt (viola da gamba) alapítótagok színvonalas előadásukkal gondoskodtak arról, hogy a közönségnek ne legyen hiányérzete. A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében szép számmal gyűltek össze érdeklődők.

 

A debreceni Musica Profana 1987-ben alakult, 16–18. századi zenét játszó együttes, melynek tagjai profi, nemzetközi szaktekintélyek kurzusain sajátították el ismereteiket. Nemcsak Magyarországon, hanem több külföldi helyszínen is felléptek már neves együttesekkel, szólistákkal. Az együttes 2014 óta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tart rendszeres mesterkurzust. „A magyar régizenei élet emblematikus alakja” – így említik Andrejszki Judit nevét a Debreceni Egyetem honlapján. Több külföldi kurzuson vett részt szakmai fejlődése céljából, Lengyelországban sajátította el például a barokk éneklés technikáját, mellyel a nagyváradi közönséget is megörvendeztette. Szabó Zsolt, Széll Rita histórikus tánctanárral közösen, együttesével az első magyar reneszánsz táncház elindítója, valamint a Varsói Kamaraopera tagja.

Fotó: Pikó Stefánia

Andrejszki Judit legfrissebb kiadványa a járvány idején, a tavaly jelent meg Szerelmes daloskönyv címmel, ebből hozott ízelítőt számunkra a magyar kultúra napján. A kötet egyik különlegessége, hogy a dallamokat nem tartalmazza – akárcsak a korabeli daloskönyvek, hiszen a dallamokkal mindenki tisztában volt –, a díszítést korabeli stílust idéző iniciálék alkotják. Ami viszont mindenképp a jelenkor hangulatát idézi, az a virtuális hanganyag, ugyanis kézzelfogható lemez, CD már nem készült a kötet mellé, hanem a benne található QR-kód beolvasása révén tölthetjük le és hallgathatjuk meg a felvételeket. A szerencsések, akik a hófúvás ellenére is jelen voltak a koncerten, nemcsak vásárolhattak ebből, hanem dedikáltathatták is a megvásárolt példányokat.

 

Elegáns, közvetlen és figyelmet megragadó koncertet kísérhetett figyelemmel a nagyváradi közönség múlt szombaton. A Musica Profana maradandó élményt nyújtott, megmutatva, mennyire szórakoztató és izgalmas tud lenni a magyar régizene, a trubadúrlíra, a virágénekek, természetesen, ha minőségi a kivitelezés, és hitelesen idézi a régmúlt korokat. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában