Kulturális örökség

2022.01.26. 15:00

Nagyváradi és Bihar megyei tárgyakkal gazdagodik a román kulturális örökség

A román nemzeti örökség részévé válik a Familia a folyóirat, amelyben Eminescu debütált, a belényesi suba és a nagyváradi gettó szabályzata is.

Forrás: maszol.ro

BN-összeállítás

 

Az évente január 15-én ünnepelt Román Nemzeti Kultúra Napja alkalmából a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság bejelentette, hogy lépéseket tett több tárgynak a nemzeti ingó kulturális örökségbe való sorolása érdekében. Az igazgatóság sajtóközleménye szerint az eljárás már megkezdődött két tárgy esetében: az egyik a nagyváradi Iosif Vulcan Emlékmúzeumban őrzött Familia című folyóirat bekötött kollekciója, amely tartalmazza azt a lapszámot is, amelyben megjelent Mihai Eminescu első nyomtatásban közölt verse, az 1866-os De-aș avea (Ha nekem volna) című költemény; a másik pedig a Belényesi Városi Múzeumban lévő két belényesi suba. A dossziékat tavaly szeptemberben, illetve októberben nyújtották be a kulturális minisztériumhoz. Ezeket a két múzeum muzeográfusai és szakértői készítették el, és jelenleg a jóváhagyási folyamat zajlik. A megyei kulturális igazgatóság együttműködött a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárral és a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvánnyal annak érdekében, hogy más tárgyakat is találjanak, melyek a kulturális örökség részét képezhetnék.

 

További tárgyak

 

A szakemberek úgy döntöttek, hogy megkezdik a restaurálást, majd a kezdeményezik az ingó nemzeti kulturális örökségbe való felvételét a négy, a megyei könyvtárban található ősnyomtatványnak (Defensorium curatorum contra eos qui privilegiatos se dicunt; Fasciculus Temporum; Liber chronicarum Secunda etas Mundi; Opera), a nagyváradi zsidó múzeumban lévő, ötrészes orosz katonai egyenruhának, amit Mózes Teréz viselt, amikor visszatért a náci haláltáborból, és szintén nemzeti örökségi státuszra javasolják az 1944-ben kiadott nagyváradi gettószabályzatot, valamint több, a lágerben használt eredeti levelezőlapot. Az ingó kulturális örökség részévé válhat továbbá három, a Sonnenfeld-nyomdában készült litográfia és a Darvas–LaRoche-házban őrzött több műtárgy is. „A dossziékat a Kulturális Minisztérium által akkreditált szakértők készítik el” – áll az igazgatóság közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában