Új kiadványok

2022.01.25. 13:30

Kettős könyvbemutató a Bunyitay-könyvtárban

Kettős könyvbemutató helyszíne volt csütörtök este a Kanonok-sori Bunyitay-könyvtár: a magyar kultúra napjához kapcsolódóan Implon Irén–Sólyom Lajos: Váradi tollrajzok és Nagy Béla: Az én kezemre bilincset tettek – Dr. Darvas Dezső börtönmonológja 1986–87 című könyvét ismerhette meg a váradi közönség.

Fotó: János Piroska

János Piroska

 

Olyan kiadványok ezek, amelyek nemcsak abban közösek, hogy mindkettő a Varadinum Script kiadó gondozásában jelent meg, hanem mindkettő Várad múltjának és a váradiság alakítóinak panoptikuma – fogalmazott Szűcs László, az Újvárad főszerkesztője, aki az est házigazdájaként köszöntötte a megjelenteket. A Váradi tollrajzok az 1993-as kötet második, bővített kiadása. Tíz évvel Implon Irén halála után látott napvilágot, és a közel harminc évvel ezelőtt megjelent kötethez képest több olyan, új írást tartalmaz, amely a Fáklyában jelent meg. Kivételt képeznek a kötetnyitó, Nagyváradhoz kapcsolódó neves személyiségről – Csokonairól, Adyról, Krúdyról, Juhász Gyuláról – írt alkotások, amelyek annak idején nem voltak olvashatók a napilap hasábjain. Ezek az írások nemcsak Várad szellemiségének, hanem Implon Irén lelkének tükrei is – fogalmazott Manolescu Gábor, a szerző fia, a kötet szerkesztője. A Sólyom Lajos grafikái által illusztrált írásokra ugyanakkor úgy is lehet tekinteni, mint a ’90-es évek utáni helytörténeti munkák előfutárára – hangzott el a beszélgetés során, amelynek keretében Nagy Béla helyi sajtótörténeti visszatekintést is nyújtott a szépszámú közönség számára. A kötetből részleteket olvasott fel Bathó Ida és Hajdú Géza. A könyvbemutató alkalmával elhangzott: a tervek szerint március 27-én, a színházi világnap alkalmából Implon Irén egy újabb, színházi portrékból álló kötetét fogják bemutatni.

 

Az est második felében Nagy Béla: Az én kezemre bilincset tettek – Dr. Darvas Dezső börtönmonológja 1986–87 című könyvét mutatták be a közönségnek, amely az ismert nagyváradi nőgyógyász koholt vádak alapján történő letartóztatását, a börtönben töltött időszakot öleli fel. A mintegy húsz órányi beszélgetés 1988 márciusa és júniusa között zajlott le a szerző és Darvas Dezső között, a könyv megírásának pedig tíz évvel ezelőtt kezdett neki. A kiadvánnyal egyrészt emléket szeretett volna állítani Darvas Dezsőnek, másrészt célja volt bemutatni az akkori rendszer gonoszságát – mondta el a szerző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában