Megemlékezés

2022.01.14. 08:43

Főhajtás és elismerés Nagyszalontán

A Don-kanyar hőseire emlékeztek Nagyszalontán szerda délután. Az eseményre abban a sírkertben került sor, melyet a közelmúltban újítottak fel, rendezve a nyughelyeket és az elkerített terület közepén található obeliszket.

BN-összeállítás

 

A megjelenteket Török László polgármester köszöntötte, majd id. Nagy Árpád szólt az egybegyűltekhez, aki évek óta szívén viseli a magyar hősök ügyét a hajdúvárosban. A 79 évvel ezelőtti eseményeket ifjabb Nagy Árpád, az RMDSZ nagyszalontai frakcióvezetője idézte fel: „1943. január 12-én hajnalban a szovjet hadsereg felderítést tartott, s látva a hatékony páncélelhárító fegyverekkel alig rendelkező magyar csapatokat, azonnal megindította az általános offenzívát, melynek egyik célja a magyar hadsereg bekerítése és megsemmisítése volt. A harc intenzitása, kegyetlensége felülmúlt minden addig tapasztaltat. A rendkívüli hideg és az ádáz csata rengeteg áldozatot követelt, azonban a honvédek kitartása, önfeláldozása, bajtársiassága és erőfeszítései mind a mai napig csodálatot ébresztenek. Bátorságból, becsületből jelesre vizsgáztak.”

A megemlékezés végén a nagyszalontai RMDSZ és a Magyar Vitézi Rend helyi székkapitányságának képviselői megkoszorúzták az emlékművet. 

 

Elismerés a jelenkor katonájának

 

A találkozó keretében Török László polgármester elismerő oklevelet adott át id. Nagy Árpádnak, aki nemrég ünnepelte 80. születésnapját, s úgy határozott, immár hátrább lép a „harcvonalból”. Id. Nagy Árpád évtizedeken át szolgálta a magyar ügyeket a hajdúvárosban, harcolt, védett, alkotott, vigyázott, önfeláldozón, akárcsak a katonák a fronton. Ezt az áldozatos tevékenységet jutalmazta a magyar közösség nevében átnyújtott oklevél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában