Gyász

2021.12.30. 10:01

Végső búcsú Sauer András-Kálmántól

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Szeretetük és megbecsülésük jeléül sokan kísérték utolsó földi útjára szerda délután a nagyváradi Rulikowski temetőben Sauer András-Kálmánt, aki hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 78. évében, december 24-én hunyt el. Gyászbeszédében többször is utalva Thornton Wilder Szent Lajos király hídja című regényére, Fodor József általános helynök hangsúlyozta: Isten tervei kifürkészhetetlenek, ezért megnyugvással tudomásul kell vennünk, ami történt, hiszen minden embernek elvégeztetik egyszer, meg kell halnia. A lényeg azonban az, ami volt. Sauer András pedig – túl azon, hogy férj, apa, nagypapa, munkatárs, barát, keresztény, becsületes, tisztességes ember volt –, fényhordozónak is bizonyult. A szépre, a jóra, a nemesre nevelt és tanított mindenkit, akit ismert. Bölcs tanácsaival, hozzáértésével elismerést vívott ki magának. Igényes volt önmagával szemben, miközben megbecsülte embertársait is. Szerette a természetet, ennek összhangját, az Isten teremtette szépet. 

 

Élete utolsó időszakában, főleg az utolsó héten nagyon is kiimádkozta a szenvedés imakönyvét, amikor kénytelen volt a betegágyon feküdni, borzalmas kínokat elviselnie, s végül eltávoznia ebből a földi életből. „A halál levette fáradt válláról a keresztet, s mi diadaljelül odatűzzük sírjára” – fogalmazott a vikárius. Sauer András tősgyökeres nagyváradiként 1943-ban született. Pályafutását, mint az elmúlt rendszerben általában mindenki, a ranglétra alsóbb szintjein kezdte, majd bizonyítva kitartását és rátermettségét, lépdelt rajta felfelé. 1999–2011 között a Prestarea Szövetkezet választott elnöke volt, így rengeteg emberrel került kapcsolatba. Segítőkészsége legendás volt már akkoriban is, bárki, aki hozzáfordult, nem csalódott benne. Közösségi ember, aki szívvel-lélekkel vállalta a rábízott feladatok teljesítését. Nem lehetett olyat kérni, amire valamilyen úton-módon ne talált volna megoldást, ne segített volna lehetőségeihez mérten. 2005-től 2021-ig az RMDSZ Bihar megyei szervezetének gazdasági alelnökeként tevékenykedett, az újvárosi körzetet 2012–2020 között vezette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában