Érdekességek

2021.12.24. 12:30

Téli ünnepkör: a világ legfurcsább szokásai

A téli ünnepkör olyan szokásait gyűjtöttünk össze szerte a világból, melyek érdekesnek, furcsának tűnhetnek számunkra.

Pikó Stefánia 

 

Kezdjük az osztrák nép érdekességével, mely annyira nem is áll távol tőlünk, így bizonyára olvasóink között is akadnak olyanok, akik hallottak már a rémisztő, ördögi alakot öltő ausztriai Krampuszról (Krampus). Ha az ajándékok elmaradása nem lenne eléggé félelmetes az osztrák gyerekek számára, akkor ott a Krampus, a Mikulás rémisztő végrehajtója, a szarvakkal rendelkező szőrös szörnyeteg, amely fonott kosarába zárja a rosszul viselkedő gyerekeket. Ausztriában december ötödikén tartják a Krampusz éjszakáját (Krampusnacht), amikor több tucat félig-kecske démonnak öltözött férfi vonul végig az utcákon, botokkal hadonászva és gyerekeket ijesztgetve. Ezt főként Salzburg és Tirol környéki alpesi falvakban rendezik meg. 

 

 

Az izlandi gyerekeknek nem a Kisjézus vagy Mikulás visz ajándékot, ugyanis az ő hiedelmeik szerint karácsony éjszakáján 13 csintalan troll járja az országot, őket úgy hívják, hogy „jólasveinar”, angolul Yule Lads, azaz karácsonyi legények. Mindegyik trollnak megvan a maga személyisége, legjellegzetesebb tulajdonságaik alapján mindegyiküknek külön neve van, és talán ez a hagyomány legfurcsább része: Kanálnyaló, Ajtószimatoló, Kolbásztolvaj, Gyertyalopó, de van köztük Ablakban-kukkoló is. A legények ellátogatnak minden gyerekhez, akik éjszakára egy cipőt hagynak szobájuk ablakában, és ha jól viselkedtek abban az évben, ajándékot kapnak, ha pedig rosszul, a trollok rothadó krumplit tesznek a cipőjükbe. 

 

Boszorkány a kéményben 

 

Míg Amerikában a gyerekek a Mikulást várják a kandallón át beesni karácsony estéjén, Olaszországban január ötödikén egy boszorkányt várnak ugyanígy, aki a hiedelmek szerint annak idején lekéste a Kisjézus születését, mert visszautasította a napkeleti bölcsek meghívását, így minden évben a kisdedet keresve járja az olasz utcákat. Ha már benéz minden házba, a jó gyerekeknek ajándékot, a rosszaknak pedig szenet visz. 

 

Szintén párhuzamba hozható az amerikai szokásokkal, hogy ilyenkor „La Befana” számára egy tányér kolbászt és egy pohár bort tesznek ki, ahogy Amerikában, bár ott jóval visszafogottabb a menü: tej és sütemény. 

 

A mexikói Oaxaca városában a karácsony előtti napokban minden évben megrendezik a Retek éjszakája nevű eseményt, amely nem más, mint egy zöldségfaragó verseny. A résztvevők rendkívül kreatív munkákat hoznak létre, a betlehemes jelenetektől kezdve a fantasztikus szörnyekig mindent látni lehet itt, miközben több ezer látogató érkezik a városba, hogy szemtanúja legyen a mókának. A szóban forgó retket speciálisan termesztik és vegyszerekkel pumpálják, hogy hatalmasra nőjön, de mindez kissé hiábavalónak tűnik, mivel a művek csak néhány órán át láthatók, mielőtt a zöldségek elszáradnak.

Címkék#szokások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában