Párválasztás

2021.12.29. 10:57

Szerelemösvényt alakítanak ki Székelyhídon

Különleges tér kialakítása van folyamatban Székelyhídon: Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének történetét megismerve járhatják végig a párválasztás, házasság előtt álló fiatalok (és nem csak) azt a kilenc stációból álló tanösvényt, amelynek ötlete Böjte Csaba ferences szerzetestől származik.

János Piroska

 

A Szerelemösvény helyszínéül szolgáló egy hektáron fekvő terület a városi strand tőszomszédságában található, illetve csatlakozik a városi parkhoz is. A tanösvény kialakításának ötlete már korábban felmerült, tavaly januárban, a munkálatok megkezdésekor emlékoszlopot is avattak a területen, ám közbeszólt a világjárvány, így a megyehatárokon átívelő zarándokútból jelenleg csak a székelyhídi rész látszik körvonalazódni. A zarándokút a tervek szerint ugyanis egész Koltóig tartana, az összekapcsoló elem pedig a Petőfi Sándor és Szendrey Júlia közötti szerelem, az ő „idegenvezetésük” alatt kapnának segítséget párkapcsolati kérdésekben fiatalok és idősebbek egyaránt. „Petőfi Erdélyben lett szerelmes, itt udvarolt, megközelítőleg negyven szerelmes verset írt, és végül itt vette feleségül Szendrey Júliát, aki naplójában fogalmazta meg, hogy mit is gondol a barátságról, ismerkedésről, udvarlásról, magáról a döntésről, leánykérésről. Ezek olyan fontos dolgok, amiket jó lenne a fiataloknak megismerni” – mondta el érdeklődésünkre Csaba testvér, hozzátéve: a választás azért is esett Petőfi Sándorra, mivel 2022– 2023-ra, a költő születésének (1823. január 1.) kétszázadik évfordulója alkalmából Petőfi-emlékévet hirdetett a magyar kormány. A Szerelemösvény – amelynek kialakítását már most bárki nyomon követheti a Facebookon létrehozott oldal által – egyfajta jegyesoktatásként fog működni, az Ér melletti parkban ugyanakkor bárkinek lehetősége nyílik az elcsendesedésre – tette hozzá a szerzetes. A tanösvény programjait egy fiatal jegyespár vezeti. Böjte Csaba reményei szerint a Szerelemösvény tavasszal, a nyár elejére már akár látogatható is lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában