Téli sportolás

2021.12.24. 09:27

Megnyitották a vértopi sípályát

Kedvező hírrel szolgálunk: aki a karácsonyt a hegyekben szeretné tölteni, az síléceket is vihet magával, ugyanis a Vértop üdülőtelepi sípályát a tegnap megnyitották.

BN-összeállítás 

 

A Diófási Helyi Tanács igazgatása alatt lévő sípályát csütörtökön nyitották meg, azonban drágulásokkal kell számolni. A közleményben felhívják a figyelmet az érvényben lévő járványügyi szabályok betartására is, ezek közül a 1,5 méteres fizikai távolságtartást emelik ki. A pályán székes felvonó vehető igénybe, ennek árai pedig a következőképpen alakulnak: felnőttek számára egy út 15, a gyermekek számára 10 lejbe kerül. Egy oda-vissza út 25 lejbe kerül felnőttek és 15 lejbe gyermekek számára. Ahogy az elmúlt években is, ezúttal is lehet hat utas jegyet vásárolni, ami most 70 lejbe kerül felnőttek és 35 lejbe gyermekek számára. Lehet egész napos jegyet is venni, ami korlátozás nélküli felszállást biztosít és felnőttek számára 150 lejbe, gyermekeknek pedig 90 lejbe kerül. A sípálya parkolójában a személyautóval való egynapos parkolás 25 lejbe kerül, az autóbuszok pedig 100 lejért „állomásozhatnak” ott. A sípálya 1880 méter hosszú, két lesiklási pályaszakasz van kijelölve, a fekete (hosszabb) és a piros (rövidebb) pálya. 

 

Tanácsok 

 

A Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat a síszezon kezdete alkalmából fontos tanácsokkal látja el a téli sportok szerelmeseit. A hegyimentők felhívják a figyelmet arra, hogy a síelők vagy más téli sportot űzők ellenőrizzék felszereléseiket, és amennyiben kezdők, kérjék oktató segítségét. A felszerelés minden esetben a testalkat szerint legyen kiválasztva, figyelve a magasságra, súlyra, lábméretre stb. Vegyék figyelembe, hogy a múlt tél vége óta több hónap telt el, „bemelegítésként” válasszák a könnyebb pályát. Mindig figyeljenek a pályán a többi síelőre is, hogy megelőzzék az esetleges baleseteket. Ha lehetséges, ne álljanak meg a pályán, de ha ez mégis szükségessé válik, akkor figyeljenek oda arra, hogy ne zavarják a többi síelőt. Akik gyalogosan szeretnének a sípályán le- és felmenni, azok ezt a pálya szélén tegyék meg. Mindig figyeljenek oda a kiírásokra (például „Ne síeljenek az erdőben!” stb.). A túrázóknak azt ajánlják, hogy válaszszanak olyan útvonalat, amely a felkészültségükhöz igazodik, és érdeklődjenek az útvonalak állapotáról a téli időjárás miatt. 

 

Az útvonalakról a www.salvamontbihor.ro oldalon tájékozódhatnak. Amennyiben balesetet látnak vagy annak elszenvedői, ne mozogjanak, ne mozdítsák meg az áldozat testét, hívjanak segítséget. Amennyiben problémával szembesülnek, hívják az 112-es segélyhívószámot vagy az Országos Hegyimentő Központ 0725-826-668-as telefonszámát.

Címkék#sípálya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában