megelőzés

2021.11.15. 13:00

Van kiút a családon belüli erőszakból

A családon belüli erőszak sajnos még mindig tabutémának számít, és sokan nem merik bevallani, hogy ők is áldozatok, főleg azért, mert nem tudják, hogyan tovább. Számos segélyvonal és egyesület foglalkozik az erőszak elszenvedőivel, ezekhez nyújtunk útmutatást.

Törő Enikő

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, ezért ebben az időszakban kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzés és felszámolás témájú kampányokra a családon belüli erőszak terén is. Számos statisztikai adat szerint a járványhelyzet miatt megnőtt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetek száma.

A Nők és férfiak között esélyegyenlőség nemzeti ügynöksége által fenntartott, családon belüli erőszakkal és emberkereskedelemmel foglalkozó segélyvonalára, a 0800.500.333-as számra beérkezett hívások száma 2021. január 1. és 2021. október 31. között 4344 volt. Ebből 2659 hívást átvettek, 922 hívás rövid volt és 763 nem fogadott hívás volt. A 2659 hívás közül 1572 esetben családi erőszakkal kapcsolatos bejelentés történt, 11 alkalommal emberkereskedelmet jelentettek, kilenc alkalommal az esélyegyenlőséggel kapcsolatos probléma miatt telefonáltak, nyolc alkalommal nemi erőszakot jelentettek (nem családon belüli), és 1060 alkalommal átirányították a hívást egy másik területre. Az 1572 hívás között, mely a családon belüli erőszakkal kapcsolatos, voltak újrahívások is. Ebből 1082 alkalommal maga az áldozat telefonált, 376 alkalommal a szemtanú és 114 alkalommal más személy.

Segítségnyújtás

Vura Ottilia, a nagyváradi Lámpás Alapítvány munkatársa megerősítette, hogy 2021-ben helyileg is megnőtt a családon belüli erőszakos esetek száma, ugyanis idén január végétől mostanáig sokkal több hívás érkezett, mint máskor, volt olyan hét, amikor szinte mindennap új áldozat jelentkezett, mondta el. Nyáron kicsit kevesebben telefonáltak, de az őszi időszak beköszöntével újra több hívás érkezett az alapítványhoz. A hívások nagyrészt bántalmazott nőktől, családanyáktól érkezett, idén eddig férfi mint áldozat nem jelentkezett, de ez nem azt jelenti, hogy nincs ilyen eset, csak ők nehezebben vállalják fel az áldozat szerepét, magyarázta Vura Ottilia. Az alapítvány egyébként külön gyermekekkel nem foglalkozik, de amennyiben gyermekes édesanyáról van szó, akkor segítenek az áldozatul esett gyermeknek és édesanyának is. Amennyiben külön gyermekbántalmazásról van szó, az ügyet átirányítják a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatósághoz (DGASPC), de sok esetben közösen is dolgoznak egyegy ügyön.

Vura Ottilia elmondta, hogy egy bejelentéskor először is felmérik a helyzetet: fizikai, emocionális stb. bántalmazásról van-e szó, milyen sűrű a bántalmazás, tett-e már az áldozat feljelentést, amennyiben fizikai bántalmazásról van szó, készült-e látlelet, került-e már kórházba az áldozat, stb. Hozzátette, hogy amennyiben krízishelyzetről van szó, akkor azonnal lépni kell, és a rendőrségre vagy a kórházba vezet az első útjuk. Ezután az áldozattal közösen kialakítanak egy tervet, hogy mit lehet és mit szeretne tenni az áldozat, ugyanis gyakran megesik, hogy az áldozat még nincs felkészülve arra, hogy kilépjen a kapcsolatból, elköltözzön az agresszortól, de olyan eset is van, hogy az áldozat (akár gyermekkel) nincs hova költözzön, ebben az esetben elhelyezik a Nagyváradon lévő védett házba, innentől már a DGASPC-vel közösen folytatódik a munka. A védett házban egy évet tartózkodhat a nő vagy az édesanya a gyermekkel, gyermekekkel, bizonyos feltételekkel, például munkavállalás stb. Amennyiben van hova költöznie az áldozatnak, áldozatoknak, akkor a Lámpás Alapítvány segít a költözésben. De segítenek anyagilag is, például látleletet készíteni, amennyiben erre van szükség, sőt, az alapítvány ügyvédje is segít, amiben kell, például feljelentés, válás, gyermekelhelyezés stb. Folyamatos tanácsadást nyújtanak, segítenek munkát találni, akár tanfolyamon részt venni stb.

Mint megtudtuk, nem minden esetben az áldozat jelentkezik, például arra is volt már eset, hogy egy iskolapszichológus vette fel az alapítvánnyal a kapcsolatot, mert egy még kiskorú lány elköltözött otthonról a barátjához, aki bántalmazza és kontroll alatt tartja, viszont a lány családjánál sem jobb a helyzet – ezt az esetet a gyermekvédelem vette át. Olyan eset is volt már, hogy egy tanár jelentette be, hogy egy gyermek esetében észrevette, hogy valami nincs rendben és rájött, hogy családon belüli erőszak folyik, de a rendőrségre nem akart menni, ugyanis mint bejelentő, anonim szeretett volna maradni, a gyermekvédelem és az alapítvány segítségével ez is megoldható.

Kampány

Az RMDSZ Nőszervezete már a járvány előtti két évben is szervezett a nők elleni erőszakkal kapcsolatos kampányokat, melynek célja a felszámolás, csökkentés és megelőzés volt, magyarázta Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke. A kampányokat civil szervezetekkel együtt szervezik, szakembereket képeznek, akik ezután iskolákat látogatnak és beszélgetnek a diákokkal az erőszak jelenségéről és arról, hogy ez nem elfogadható, sőt ahol igény volt rá, ott tanárokkal és szülőkkel is beszélgettek. A járvány során hatványozottan emelkedett a családon belüli erőszak száma, ezt az adatok is mutatják, ezért kiemelten fontos a NEEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) folytatása. Idén november 25. és december 8. között a 16 akciónapon több program zajlik, például több megyeszékhelyen a művészeti iskolák is csatlakoznak ehhez, figyelemfelhívó alkotásokat készítenek, melyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az erőszak nem magánügy, hanem a közösség ügye. A nagyváradi Művészeti Líceum is csatlakozik a kampányhoz. Abban a 23 megyében, ahol az RMDSZ Nőszervezete aktivizál, a megyei szervezetek párbeszédeket indítanak, különböző tevékenységeket szerveznek, melyeknek az a célja, hogy az áldozatok merjék felvállalni, azt, ami történik. Biró Rozália elmondta, hogy az ügyön parlamenti szinten is dolgozni kell, remélik, hogy a jövő évi költségvetésben már szerepelni fog egy elkülönített rész, melyet a leányanyák és rászoruló anyák támogatására fordíthatnak.

Távoltartási végzés

Vura Ottilia, a Lámpás Alapítvány munkatársa tájékoztatta lapunkat arról, hogy törvény szerint mi minősül családon belüli erőszaknak és arról, hogy a rendőrség milyen védelmet tud biztosítani az áldozatoknak – ugyanis tavaly év végén szigorítás lépett érvénybe. Tehát a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló 2003/217- es törvénynek megfelelően családon belüli erőszaknak minősül minden olyan mulasztás vagy szándékos testi, szexuális, pszichológiai (lelki), gazdasági, szociális (társadalmi) vagy szellemi (spirituális) bántalmazás, amelyet családi körben, házastársak, volt házastársak, élettársak vagy volt élettársak közötti viszonyban követnek el, függetlenül attól, hogy a bántalmazó együtt lakik vagy sem az áldozattal.

A rendőrség hivatalból is közbeléphet családi belüli erőszak esetén, vagy intézkedhet azt követően, hogy valaki (áldozat, családtag, barát, szomszéd stb.) bejelentést tett az 112- es egységes segélyhívószámon. A rendőrnek azonban kötelessége az áldozatot és az agresszort is tájékoztatni arról, hogy milyen intézkedéseket hozott. 2018 végétől kezdődően a rendőrök ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki, az ideiglenes kényszerintézkedés öt napig érvényes és bírói beleegyezés nélkül rendelhető el, fejtette ki a Lámpás Egyesület munkatársa. Ugyanezen szigorítás és módosítás része, hogy a rendőrök azonnal eltávolíthatják a bántalmazót az áldozat környezetéből, akkor is, ha egy közös otthonról van szó.

A távoltartási rendeletet akkor állíthatják ki a rendőrök, ha a felmért helyzet súlyosnak minősül. A helyzetet egy 21 kérdéses űrlappal mérik fel a rendőrök, melynek az első hét kérdése a súlyos esetekre vonatkozik. Az áldozatnak olyan kérdésekre is válaszolnia kell, mint például „Használt-e valaha ön ellen fegyvereket, tárgyakat?”, „Ha igen, szenvedett-e sérüléseket, zúzódásokat, szúrást, lövést, égést, csonkítást stb.?” Amennyiben a hét kérdésre kettőre igennel válaszol az áldozat, vagy a további 14-ből hatra válaszol igennel, a rendőr azonnali intézkedéseket tesz, tehát kiállítja az ideiglenes távoltartási rendeletet. Ennek megszegése egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel járhat. A rendőrök egyébként az agresszortól megkérdezik, hogy van-e hova mennie, amennyiben közös otthonról volt szó, ekkor általában az agresszor családtagokhoz megy, de ha ez nem megoldható, akkor ideiglenesen elhelyezik hajléktalanszálláson vagy más szociális intézményben.

Bright Sky

A Román Rendőrség egyébként egy applikációt is létrehozott, melyet szintén népszerűsítenek ebben az időszakban. Az applikáció neve Bright Sky, a népszerűsítő kampány elnevezése ugyanez. A népszerűsítés céljából a rendőrök forgalmas helyeken beszélgetnek majd a helyiekkel a családon belüli erőszakról, és mutatják be az applikációt. A Bright Sky ingyenesen letölthető az App Store és Google Play Store áruházakból, román, angol és magyar nyelven is használható. ,,Az applikáció támogatást és információkat nyújt olyan személyek számára, akik bántalmazó kapcsolatban élnek, avagy akik aggódnak egy ismerős személy miatt” – olvasható az app kezdőlapján. Továbbá egy olyan adatbázist is rendelkezésre bocsátottak ezen keresztül, mely által könnyen segítséget kérhet az áldozat, illetve ismertetik azokat a törvényes előírásokat is, amelyek az áldozatot védelmezhetik. Egyébként az applikációt rejtett módban is lehet használni, amennyiben ezt választjuk, egy időjárásjelentő applikációként jelenik meg a mobiltelefonon.

Fontos telefonszámok

02459/476-371 – Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC)

0764-043-989-es – Lámpás Alapítvány

0800 500 333 – Családon belüli erőszak országos segélyhívószáma

112 – Általános segélyhívószám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában