Figyelem!

2021.11.17. 07:51

Pénztárgépek: a hónap végéig el kell végezni az átállást

A kis- és középvállalkozások november 30-ig csatlakoztathatják pénztárgépeiket az adóhatóság szervereihez. Akik ezt elmulasztják, november 30. után 8–10 ezer lej közötti bírságra számíthatnak.

Fotó: legestart.ro

Pap István

Romániában 2014-ben hozták meg az első döntéseket a pénztárgépeknek az adóhatóság szervereihez való csatlakoztatásra, ez akkor az Európai Unió nyomására történt. A hatóságok 2016-ban választották ki az elfogadott pénztárgép-modelleket, amelyeket 2018-ban kezdtek el árusítani. A csatlakoztatás határidejét az idén állapították meg, a nagy adóbefizetők június 30-ig kellett elvégezzék ezt a műveletet, míg a kis- és közepes vállalkozóknak november 30-ig van idejük erre. A nagy adóbefizetőknél végzett ellenőrzések során kiderült, hogy ezek 87 százaléka eleget tett a törvényi előírásoknak, a fennmaradó 13 százalék pedig bírságot fizetett. Ugyanilyen ellenőrzésekre, illetve bírságokra számíthatnak a kis- és közepes vállalkozók is november 30. után, annál is inkább, mert az adóhatóság (ANAF) október végén kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a különböző híresztelésekkel ellentétben nem fogják meghosszabbítani a csatlakoztatási határidőt.

Adatok

Fandly Marius, a Bihar megyei adóhatóságnak a jogi személyek adóztatásáért felelős vezetője portálunknak elmondta, hogy Bihar megyében 17.657 pénztárgép van bejegyezve, ezek közül szeptember 30-ig 14.125 nem volt még átállva, de ma már csak 8156 nincs bekötve az adóhatóság online rendszerébe. Ezek közül 1245 pénztárgépet visszavontak, illetve van 1894 pénztárgép, amit nem használnak, valószínűleg ezeket is visszavonják, hiszen a tevékenység nélküli cégeknek nem érdemes energiát fektetni az átállásba. Így hát még 5017 kell átálljon az online üzemmódba. Fandly Marius elmondta azt is, hogy az átállás nagy előny mind az adóhatóság, mind pedig a cégek számára, előbbi ugyanis naprakész és pontos adatokkal fog rendelkezni a cégek pénzforgalmáról, utóbbiak pedig mentesülnek egy bürokratikus munkától, ugyanis a könyvelők nem kell minden hónapban jelentést leadjanak a pénzforgalomról, hiszen az adatok a nap végén automatikusan átkerülnek az adóhatósághoz. Akiket pedig ez sem győz meg arról, hogy november 30-ig végezzék el az átállást, azok a 8–10 ezer lejes bírság miatt aggódhatnak, hiszen erre számíthatnak, ha határidőig nem kötik be a pénztárgépüket a rendszerbe. Fandly Marius felhívta a figyelmet arra, hogy november 30. után mindenkit megbírságolnak, akik elmulasztották az átállást végrehajtani. „És nem lesz olyan, mint a villamoson, hogy két bliccelőt elkapnak, hármat nem, hanem mindenkit meg fognak bírságolni, mert meglesz a lista, hogy az ellenőröknek hova kell kiszállni ellenőrizni”fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve, hogy ezeknek a cégeknek a működését nagy valószínűséggel fel is fogják függeszteni mindaddig, amíg át nem állnak az új rendszerre.

Torlódás

Mindezekkel a cégek is tisztában vannak, csakhogy a fő problémát ezúttal is az jelenti, ami sok más esetben is előfordul: a cégek az utolsó pillanatig halogatták az átállást, így az utolsó két hétre rendkívül nagy lett a torlódás, és az erre szakosodott vállalkozások nem tudnak minden igénylést időben teljesíteni. A román sajtó megszólaltatta egy ilyen cég vezetőjét, aki azt nyilatkozta, hogy a megrendelések megnövekedése miatt tízre bővítették az ezzel foglalkozó munkatársaiknak a számát, de így sem tudnak napi nyolcvannál több kérelmet teljesíteni, ugyanis egy pénztárgépnek a hálózatba kapcsolása 2–3 órát vesz igénybe. „Vannak műszaki lépések, amelyeket követni kell, jelentéseket kell írni, dokumentumokat kell kiállítani, nem lehet lerövidíteni az eljárást” – fogalmazott a cégvezető. Az utóbbi időben a várakozási idő öt-hat nap volt, de ez nőhet is, és a szakember elmondta, hogy a november 15-e után beérkezett kérelmeket már csak november 30. után fogják tudni teljesíteni. Ráadásul a nagy kereslet miatt az átállítással foglalkozó szakcégek árat is emeltek, hiszen túlóráztatniuk kell a munkavállalóikat, új munkatársakat kellett felvenniük, így tehát a költségeik is nőttek, amit persze a szolgáltatást igénylőkkel fizettetnek meg. Így tehát megállapítható, hogy többszörösen is rosszul járnak azok a cégek, amelyek az utolsó pillanatra hagyták pénztárgépeik rácsatlakoztatását az ANAF szervereire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában