Kölcsön

2021.11.10. 17:00

Pénzkölcsön rokonoknak, barátoknak: miért kínos?

Gyakran előfordul, hogy rokonok, barátok pénzt adnak kölcsön egymásnak, valahogyan mégis nehéz megszokni azokat az érzelmeket, melyeket egy ilyen helyzet generál a kölcsönt adóban és az azt elfogadóban egyaránt. De miért érezhetjük ezt kellemetlennek, kínosnak?

Fotó: vivacredit.ro

Pikó Stefánia

A kölcsönadó számára különösen kellemetlen lehet ez abban az esetben, ha például ugyanaz a barát vagy rokon kér kölcsön rendszeresen, vagy ha az illető látszólag megfeledkezik a tartozásról. Egy nagynénitől vagy egy jóbaráttól nagyon nehéz és furcsa élmény lehet egy tartozást visszakérni, hiszen követelőzésnek is érezhetjük azt. Egy 2019-es amerikai felmérés is alátámasztja viszont, hogy az emberek a bank mellett leghamarabb barátaikhoz, rokonaikhoz fordulnak, ha pénzügyi problémáik akadnak. Mi is kikértük néhány személy véleményét, köztük pedig volt, aki elmondta, hogy éppen az efféle kellemetlen helyzetek elkerülése végett határozta el magát már jó ideje, hogy nem kér és nem is nagyon ad kölcsön senkinek sem.

A szükség nagy úr – következtethetjük le abból, hogy a helyzet kellemetlensége ellenére gyakori jelenségről beszélünk. A BBC által felkeresett szakértők szerint pénzkölcsön esetében felmerül az anyagi helyzet tabutémája, hiszen általában nem szoktuk azt megvitatni, hogy kinek mennyi a fizetése, a vagyona, illetve akarva akaratlanul létrejön egy egyenlőtlenség a felek között, ami egy bensőséges, jó viszonyban igazán kellemetlen. Ez az egyenlőtlenség, amelyet sok esetben saját maguknak sem vallanak be, mindkét félben szégyenkezést, feszengést, akár neheztelést, dühöt idézhet elő. „A pénz a mai napig meglehetősen intim témának minősül sokak számára. (…) Lehet, hogy sokat beszélnek az emberek a pénzről, de nem kérdezünk rá konkrétan arra, hogy kinek milyen az anyagi helyzete” – fogalmazott az egyik szakértő. Egy másik szakértő szerint éppen a rokonnak, barátnak való kölcsönadás „lazasága” az, ami a kellemetlenséget okozza. Ha egy banktól kérünk kölcsön, az az intézmény felméri, hogy meg tudjuk-e téríteni a tartozást, határidőt ad, és következményekkel jár, ha nem fizetünk időben, de ez egy hozzátartozó esetében nem így működik, csak egy szóbeli megegyezés hangzik el általában.

Némelyek szerint az efféle baráti kölcsönök a legtöbb esetben nem térülnek meg, mert a kölcsönt igénylő gyakran minden egyéb kiadását prioritásnak tekinti. Tehát aki kölcsön ad, annak erre előre fel kell készülnie, legalábbis számítania kell arra az eshetőségre, hogy nem fogja visszakapni a pénzét. Ilyen esetekben pedig egy kölcsön teljesen tönkre is tehet egy jó viszonyt. A tartozó kerülni kezdi a kölcsönadót, aki pedig egyre jobban neheztelni fog rá. Persze, vannak olyan speciális esetek, amikor ez sem okoz kárt egy kapcsolatban.

„Előfordult már, hogy kölcsönkértem baráttól, és nem is nagy összeget, mégis nagyon kellemetlennek éreztem, annak ellenére is, hogy tényleg egy nagyon jó barátról van szó. Nem szívesen kérek, mert szégyellem magam egy ilyen helyzetben, kivéve, ha a szüleimről van szó, akik tisztában vannak vele, és nem is zavarja őket, hogy a legtöbb esetben nem kapják vissza a tartozást” – számolt be nézeteiről egy másik megkérdezett.

„Mindannyiunkkal megtörténhet, hogy megromlik az anyagi helyzetünk. Ilyenkor jól jön a segítség. Amennyiben bármelyik családtagomnak, barátomnak szüksége van pénzre, szívesen adok, viszont, ha nekem van szükségem rá, akkor megpróbálom saját magam megoldani a helyzetet, mivel én nem szeretek tartozni senkinek. Csakis azért nevezném kellemetlennek a kölcsönadást, mert nem egyszer megtörtént már, hogy a kölcsönadott pénzt nem kaptam vissza a megbeszélt időn belül, pedig számítottam rá” – fogalmazott egy válaszadó, hozzátéve, hogy egy-egy meg nem adott tartozás után nem romlott a kapcsolat, nem maradt benne harag, egyszerűen csak elhatározta, hogy ha az illető legközelebb kér, mindenképp elutasítja.

Többen is alátámasztják, hogy kialakul a szakértők által is emlegetett egyenlőtlenség, akkor is, ha jó barátságról van szó, illetve a viszonyok is megromolhatnak. Egy megkérdezett is hasonló tapasztalatokról számolt be: „Nekem sokkal kínosabb kérni, mint adni, és amikor tartoztam valakinek, akkor borzasztóan rosszul éreztem magam. Nagyon kellemetlen volt, nem szerettem, hogy valakinek le vagyok kötelezve, de kényszerhelyzet volt. Most már nincsenek tartozásaink, és sokkal jobban érezzük magunkat. Nekünk is tartoznak jelenleg, nem is kevéssel, de már el is engedtem, kétlem, hogy vissza fogjuk kapni. Ez egy jó baráti viszony volt, ami évekig tartott, de azóta kerülnek engem és a férjemet is, ha véletlenül mégis összefutunk, sunnyognak. Megváltoztatták az egész életmódjukat csak azért, hogy elkerülhessenek. Úgy érzem, hogy számukra fontosabb a pénz, mint a barátság, ami nagyon szomorú. Mindemellett azt is érzem, hogy erkölcsileg mindenképpen mi vagyunk fölényben.”

Van néhány megoldás azonban, melyek segítségével enyhíthetünk a kellemetlenségek kialakulásán. Ha nagy a szükség, és nincs más megoldás, a szakértők szerint a legjobb, ha konkrét tervekkel állunk elő, amikor kölcsönt kérünk. Határozzuk meg, hogy pontosan mikor szeretnénk megadni a tartozást, így a kölcsönt adó sem érzi annyira kellemetlennek a helyzetet, nem neki kell „követelőznie”. Amennyiben kölcsönadunk, és az igénylő nem áll elő konkrét dátummal, vagy részlet esetén dátumokkal, akkor magunk is előállhatunk valamilyen elképzeléssel, igénnyel, de legalább a kérdést feltehetjük, hogy meddig volna szüksége az illetőnek az adott összegre.

Fotó: vivacredit.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában