zöldövezet

2021.11.01. 15:00

Lejáró a Sebes-Körös partján: aggályaikat fogalmazták meg a környezetvédők

A környezetvédők szerint indokolatlan, hogy Nagyváradon a Sebes-Körös partján a Körösök Vízügyi Igazgatósága lejárót épít, azok után, hogy néhány évvel ezelőtt két ugyanilyet is felszámolt pár száz méterrel arrébb.

BN-összeállítás

Fenntartásait fogalmazta meg a Körösök Vízügyi Igazgatósága (ABA Crișuri) által Nagyváradon, a Sebes-Körös partján kialakított lejáróval kapcsolatban három váradi, Bihar megyei környezetvédelmi civil szervezet: az Aqua Crisius, az Ecotop és a Védett Területek és Fenntartható Fejlődés Központja (CAPDD). A három civil szervezet által jegyzett, a sajtónak eljuttatott közleményben az áll, hogy bár nem vitatják egy olyan lejáró megépítésének a szükségességét, ami a gyors beavatkozásokat lehetővé teszi, mindazonáltal élnek a gyanúperrel, hogy a lejárót kialakító Körösök Vízügyi Igazgatósága törvénytelenül járt el. A civilek konkrétan azt kifogásolják, hogy a beavatkozás egy olyan övezetben történt – a Sebes-Körös bal partján, a Decebal híd közelében –, ami szerepel Nagyvárad zöldövezeteinek helyi nyilvántartásában, és a lejáró miatt eltűnik 126 négyzetméternyi zöldövezet. Mivel pedig zöldövezetről van szó, a munkálatok során figyelembe kell venni a vonatkozó jogszabályokat is. Továbbá, mivel a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatója azt nyilatkozta, hogy a munkálatok során kivágtak négy cserjét, de a szóban forgó övezetben csak kifejlett fák voltak, ez ugyancsak kételyeket ébreszt a munkálat törvényességét illetően – érvelnek a civilek.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy 2017-ben a Sebes-Körös bal partján, a Szent László híd közelében, 2018-ban pedig a Centenáriumi híd építésekor a jobb parton alakítottak ki le-, illetve feljárókat a munkagépek számára, amelyeket később felszámoltak. Ezek közül legalább az egyiket meg lehetett volna hagyni, és akkor most most nem kellene 146 ezer lejt elkölteni erre a célra, írják a környezetvédők. Nem érünk egyet azzal, hogy előzetes tervezés nélkül végeznek beruházásokat közpénzekből, lévén, hogy most jelentős összegeket költenek el egy olyan munkálat helyreállítására, mint amilyet 200 méterrel odébb a közelmúltban felszámoltak”fogalmaznak a civilek. A közlemény a következő megállapítással zárul: „Tekintettel az ABA Crișuri előéletére, melynek vannak bizonyítottan törvénytelen munkálatai, fenntartjuk a jogunkat arra, hogy kérjük a mostani beavatkozás törvényességét igazoló dokumentumokat. Ugyanakkor kiszámíthatóságot és átláthatóságot kérünk a közintézményektől a munkálatok vonatkozásában, amelyek végső soron Nagyvárad municípium közterületeit érintik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában