Megbeszélés

2021.11.24. 10:00

Hosszú idő után ismét ülésezett a Körösök vízgyűjtő medencéjének munkabizottsága

A koronavírus-járvány óta először tartott munkamegbeszélést a Körösök vízgyűjtő medencéjének bizottsága, Dumitru Țiplea prefektus elnökletével. A tanácskozásra november 23-án, kedden került sor, hidrid formában: a résztvevők egy része fizikailag jelen volt a megyeháza dísztermében, még a többiek a virtuális térben csatlakoztak.

Fotó: Prefektúra

Ciucur Losonczi Antonius

A bizottság tagjai, helyi és megyei önkormányzatok vezetői, vízszolgáltatók, közintézmények, cégek és civil szervezetek képviselői Bihar, Kolozs, Arad, Hunyad, Szilágy és Szatmár megyékből vettek górcső alá két fontos projektet, melyek az árvízi kockázatok menedzsmentjével és a vízforrások minőségi felhasználásával kapcsolatosak.

„Közösen megvédjük magunkat az árvizektől!” – ezzel az üzenettel mutatta be a Körösök Vízügyi Igazgatóság csapata a meghívottaknak a RO-FLOODS elnevezésű országos projekt célkitűzéseit és megvalósításának első ütemeit. Ezt a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztérium ülteti gyakorlatba, partnerségben az Országos Vízügyi Hatósággal. Lényege, hogy a Világbank műszaki támogatást nyújt Románia kormányának ahhoz, hogy fejlessze a vízgazdálkodással foglalkozó hatóságok és közintézmények képességeit az árvízi kockázatok menedzsmentjének területén. A finanszírozás értéke körülbelül 140 millió lej, és azt jelenti, hogy egészen 2022 végéig aktualizálni kell az árvízkockázati térképeket úgy, hogy tekintettel vannak a klímaváltozásokra, a vízfolyások ökológiai rekonstrukciójára, illetve prioritást képeznek a zöld infrastruktúrával kapcsolatos megoldások. A kormánybiztosi hivatal közleménye szerint Dumitru Țiplea prefektus arra figyelmeztetett, hogy a becslések szerint Romániában évente 140 millió euró nagyságú kárt és gazdasági jellegű veszteséget okoznak az árvizek. Ugyanakkor a létező hidrotechnikai munkáknak és helyszíni intézkedéseknek köszönhetően évente közel 1 milliárd eurót spórol meg az állam. Éppen ezért folyamatosan résen kell lenni, és frissíteni az alkalmazásokat, ahogyan ez különben az utóbbi két évben meg is történt.

A rendezvényen szóba került az is, hogy a vízgazdálkodási keretirányelvnek egyik fontos követelménye a vízgyűjtő medencére jellemző vízgazdálkodási problémáknak a felderítése. A Körösök vízgyűjtő medencéjének menedzsment terve pedig esélyt kínál az együtt gondolkodásra a 2022 és 2027 közötti időszakban annak érdekében, hogy a víz minősége egyre jobb legyen. Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője jelezte, hogy a dokumentumban egy külön fejezet foglalkozik az elvárt intézkedésekkel. Egy online kérdőív is elérhető a https://crisuri.rowater.ro/chestionar linken, és 2021 decemberéig van közvitára bocsájtva a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában