Tájékoztatás

2021.10.03. 14:00

Külföldi halotti bizonyítvány átíratása

Fotó: infooradea.ro

Külföldön kiadott, idegen nyelvű halotti bizonyítvány átíratásának menetéről tájékoztat a Bihar megyei Lakosság-nyilvántartó Igazgatóság. Külföldön elhalálozott román állampolgárok esetén a halotti bizonyítvány átíratása az idegen nyelvű okirat megszerzésétől számított hat hónapon belül történik, annak a településnek polgármesteri jóváhagyásával, amelyen lakcímmel rendelkezik a kérvényező, vagy ahova az elhalálozott személy utolsó romániai lakcíme szól. Az átíratást kérvényezheti családtag, vagy bármely személy, akinek tudomása van a halálesetről.

Az átíratáshoz szükséges dokumentumok: a külföldi hatóság által kibocsátott halotti bizonyítvány (eredeti és másolat); a bizonyítvány hitelesített fordítása (eredeti és másolat), az 1976-os Bécsi Egyezmény alapján kibocsátott bizonyítványok esetében nem szükséges a fordítás; az elhunyt személyi igazolványa és annak másolata; a kérvényező személyi igazolványa és annak másolata; az elhunyt anyakönyvi kivonatai (eredeti és másolat); a kérvényező nyilatkozata, mely szerint nem létezik más átíratás, illetve az elhunyt személy nemzetiségéről szóló nyilatkozat, amelyből kiderül, milyen nemzetiségűként szeretnék bevezetni a halotti bizonyítványba; a dosszié feldolgozásáért kért 60 lejes ellenérték kifizetéséről szóló számla.

A feldolgozásért kért összeget a lakosság-nyilvántartó bankszámlaszámján keresztül lehet kifizetni: RO34TREZ07621G155000XXXX, adószám (cod fiscal) 17113470. Az Európai Unió tagállamaiban kiállított bizonyítványok mentesülnek a hitelesítés kötelezettségétől, illetve ha az idegen nyelvű okirat mellé mellékelik a standard formanyomtatványt, fordítás sem szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában