Ünnepség

2021.10.07. 11:00

Kopjafával állítottak emléket a hősies múltnak Váradlesen

A reményteljes jövőre, a környezetük rendbetételére és az emberi méltóság megfelelő szintre emelésére kérték Isten áldását az elmúlt vasárnap zajlott kopjafaavató ünnepségen, melyen Csűry István református püspök, a váradlesi szórványgyülekezet lelkipásztora szolgált.

Ciucur Losonczi Antonius

Váradles egy igen hányattatott sorsú Bihar megyei település. Trianon után a helyi magyarok, s mivel többségük ehhez a felekezethez tartozik, a református egyház is nagyon nehéz helyzetbe került. A történelem amúgy sem bánt úgymond kesztyűs kézzel a faluval, melyet ráadásul mindkét világháború érintett. A második világégés során szétbombázták a templomtornyot, amit újraépítettek 1944-ben, de egy évre rá egy hatalmas szélvihar megint levitte a sisakot. „Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy egészen hősies múltja van Váradlesnek, ezért állítottunk egy olyan kopjafát, amely ez előtt tiszteleg. Azt akarja kifejezni, hogy minden viszontagság ellenére az Úristen megtartotta az övéit, ugyanakkor a reményteli jövő felé is utat mutat – nyilatkozta szerkesztőségünknek Csűry István, aki nem csupán a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, hanem a nagyvárad-őssi és a környékbeli szórvány gyülekezeteknek is a lelkipásztora.

Az említett gondoskodásnak egyébként más jelei is vannak: a váradlesi református templomot az elmúlt időszakban teljesen felújították, és a környezetét is rendbe szeretnék tenni, vagyis parkosítani akarják az istenháza jobb- és baloldali, illetve a torony felőli részét. Reményeik szerint nemsokára megkapják a felhatalmazást a polgármesteri hivataltól, hogy birtokba vehetik ezt a területet. „Egy elég hosszú procedúrának érünk ezzel a végére. Nagyon körülményesen adták koncesszióba nekünk ezt a területet, holott tudják azt, hogy az elhanyagolt terület csak akkor lesz olyan, amilyennek tényleg lennie kell, ha a mi kezünkbe kerül. Az ebek harmincadjára volt eddig bízva, de mi szeretnénk ott egy parkosított részt kialakítani. Erre a jövőre, a környezetünk rendbetételére, az emberi méltóság megfelelő szintre emelésére kértük tehát Isten áldását” – magyarázta az egyházfő. Hozzátette: a történelem folyamán sok minden sújtotta a vidéket, számtalan gonddal, problémával küszködött, viszont – ahogy a kopjafaavató ünnepségen is elhangzott, melyen nemcsak a helyiek, hanem elszármazottak is részt vettek szép számmal – mostantól azzal a reménységgel indulnak tovább, hogy jobb és szebb lesz a jövő.

Váradlesen minden második vasárnap tartanak református istentiszteletet. Váradőssi szórványának legnagyobb gyülekezetéről beszélünk, melyhez jelenleg körülbelül harminc lélek tartozik, a többi – Inánd, Biharsályi és Cséffa –, mind kisebb. Az anyaszentegyház dolgait Bajó János szórványgondnok intézi. Vásároltak például földet ahhoz a kevéshez, melyet visszakaptak, az Új Kézfogás Közalapítvány segítségével közel 30 hektárt, melynek a megművelésével foglalkozik, illetve ezenkívül a templom karbantartásával is, a nagyvárad-őssi presbitérium megbízásából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában