Munkálatok

2021.10.15. 07:50

Javítások a váradi színház épületén

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Felállványozták a nagyváradi színház főhomlokzatát, ugyanis javítási munkálatokat fognak végezni az impozáns Bémer téri ingatlanon. A kivitelező az Euras cég, a munkálat tervezője Pafka Ernő építész volt. A javítási munkálatok másfél hónapig fognak tartani, a beruházás a költsége közel 250 ezer lej, tudtuk meg Andrei Krausztól, a színház adminisztrátorától. A felújítási munkálatot főként az indokolja, hogy a főhomlokzatról már évekkel ezelőtt leesett egy nagy darab vakolat, melynek helyét egy piros hálóval takarták le, hogy tovább már ne hulljanak le faldarabok a magasból, de a háló igencsak elcsúfította a homlokzatot. A színház tetőzete évekig beázott, ezért is nedvesedett át a homlokzat, ami a vakolathulláshoz vezetett. A tetőzetet időközben felújították, ennek köszönhetően kiszáradt a fal, amit így már szintén fel lehet újítani, magyarázta Andrei Krausz. Tíz évvel ezelőtt a Constructorul Sălard cég végezte el az épület nagyszabású külső és belső felújítását. Az a munkálat több mint 8 millió lejbe került.

Kapcsolódó hír, hogy a fejlesztési minisztériumtól 5,8 millió lej támogatást kapott a nagyváradi Szigligeti és Mária Királyné Színház, illetve a filharmónia is abból a 133,9 millió lejes pénzkeretből, amelyet a minisztérium 66 hazai előadóművészeti intézménynek nyújtott. A Nagyváradra érkezett összegből 2.181.000 lejt a Szigligeti, 2.155.000 lejt a Mária Királyné Színház, 1.529.000 lejt pedig a filharmónia kapott meg. A hírről beszámolt a Bihar megyei RMDSZ is saját Facebook-oldalán, a szövetség érdemének tudva be a támogatási összeg megszerzését és folyósítását: „Az RMDSZ kezdeményezésére a Szigligeti Színház 2,1 millió lejt, a Regina Maria Színház 2,1 millió lejt, az Állami Filharmónia 1,6 millió lejt kap abból az SZJA két százalékos kulturális alapból, amit a költségvetési törvénybe, a magyar érdekképviselet javaslatára fogadott el a kormányzat. A támogatási módszertant Cseke Attila miniszter, az RMDSZ megyei elnöke dolgozta ki. Mi nem megvonjuk a forrásokat a Bihar megyei kulturális intézményektől, hanem támogatást szerzünk a kultúrának! Amit más elvesz, mi visszaszerezzük, visszaadjuk!” – írta Facebook-oldalán az RMDSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában