Partnerség

2021.10.06. 07:47

Együttműködik az egyház és az önkormányzat Szalontán az idősek integrált ellátása érdekében

Az egyházmegyei Caritas Catolica partnerségben Nagyszalonta önkormányzatával, európai uniós finanszírozással Nagyszalontai Idősek Közössége elnevezéssel egy közös projektet valósít meg, melynek tegnap délben tartották a nyitókonferenciáját a hajdúvárosban.

Ciucur Losonczi Antonius

Az Arany Palota konferenciatermében zajlott esemény résztvevőit Molnár Ildikó projektmenedzser köszöntötte. Felelevenítette, hogy néhány évvel ezelőtt egy csapat álmodott egy nagyot annak érdekében, hogy a 65 évnél idősebb személyek integrált szociális és egészségügyi ellátásban részesüljenek. 2019-ben nyilvánították nyertesnek a pályázatukat, melynek futamideje 36 hónap. A projekt a Humán Tőke Operatív Program (POCU) 2014–2020 keretében valósul meg, teljes költségvetése 2.765.306 lej, melyből 2.729.933 lej vissza nem térítendő támogatás. A nagyszalontai önkormányzat 1.768.611 lejből, a Caritas 996.694 lejből gazdálkodhat. A gyakorlatba ültetés már tulajdonképpen elkezdődött, a nyitókonferencia a járvány miatt halasztódott mostanra.

Az általános cél egy olyan integrált szociális és orvosi ellátáson alapuló szolgáltatásnyújtás, amely hozzájárul a meglévő szolgáltatások fejlesztéséhez városi szinten, az időskorúak társadalmi kirekesztésének megelőzése és leküzdése érdekében.

A specifikus célok közé sorolták azon valakiktől függő és/vagy társadalmi kirekesztettségnek kitett idős személyek számának növelését legalább 165 főre, akik integrált szociális ellátásban részesülnek; szintén ebbe a kategóriába tartozó legalább 115 személynek szociális ellátást biztosítani egy idősek számára működtetett napközi otthonban; házigondozást biztosítani hasonló helyzetben levő minimum 50 személynek; szakmai továbbképzést szervezni 4 személynek; tanácsadást, tájékoztatást és támogatást kínálni legalább 10 esetben olyan családok vagy egyének számára, akik időseket gondoznak; egy érzékenyítő kampánynak a lebonyolítását. Eddig megvalósult 80, hatvanöt évnél idősebb személynek a felvétele a programba; szociális szolgáltatás nyújtása egy idősek számára működtetett napköziotthonban 37 személynek; házigondozásban részesítése 43 kedvezményezettnek; több szakmai továbbképző tanfolyam, és egy applikáció (SalontApp).

Böcskei László megyés püspök Ferenc pápát idézte, aki összefogásra buzdított annak érdekében, hogy befogadóbb és szerethetőbb legyen a világ, melyben élünk. Az egyházmegye főpásztora arra is felhívta a figyelmet, hogy bennünket minősít, hogy miként bánunk az idős személyekkel, törődünk-e velük és megbecsüljük-e őket vagy sem. Török László, Nagyszalonta polgármestere úgy fogalmazott: ha az emberi lélek egy negatív spirálba kerül, az az egész társadalomra kihatással van. Arany János városában pedig – aki megírta a Családi kört – különösképpen oda kell figyelni az idősekre, akik zokszó nélkül dolgoztak az elmúlt évtizedekben, és felnevelték a gyermekeiket.

A továbbiakban Kurucz Tünde intézményvezető a napközi otthont mutatta be, Tóth Andrea, a Caritas házigondozói programjának vezetője pedig az otthoni beteggondozásról beszélt.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában