Könyvbemutató

2021.10.05. 16:30

A könyv ma is érték Székelyhídon

D. Mészáros Elek

Kettős könyvbemutató helyszíne volt a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház előcsarnoka pénteken. Dérer Ferenc, szerkesztőségünk volt munkatársának Bihari Naplók című riportkötetét Szűcs László, a MÚRE elnöke mutatta be a hallgatóságnak, Kerekes Terézia volt könyvtáros pedig dr. Wilhelm Sándor halbiológus legújabb, Gyíkok, kígyók, teknősök bonckés alatt címmel napvilágot látott tudományos munkáját méltatta. A szakmai jellegű értékeléseket megelőzően Béres Csaba polgármester üdvözölte a jelenlévőket.

Szűcs László annál is inkább szerencsés momentumként értékelte a közös könyvbemutatót, mivel a Dérer-kötetben jelen van társszerzőként Wilhelm Sándor, ugyanakkor egy, a halbiológussal készült riport is fellelhető a könyvben. Dérer Ferenc munkája harminc évnyi újságírói ténykedésből nyújt válogatást. Eddig Nagyváradon két helyszínen, valamint Magyarremetén, Szalárdon és Érmihályfalván vitték az olvasók elé a riportkötetet. A könyv sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy immár második kiadását éli, és szóba került egy újabb megjelentetés lehetősége is.

Kerekes Terézia kettős ünnepnek nevezte az eseményt, egyrészt az új kötet születésének kapcsán, másrészt azért, mert ez a mostani munka Wilhelm Sándor huszadik kötete. Szóba került tudományos munkásságának kezdeti időszaka, amely még egyetemi éveire datálódik. A szakma általi elismerést jelenti az is, hogy a doktori cím megszerzésére szinte felkérték, nem ő volt az, aki mindezért pedálozott volna. Számtalan elismerés mellett a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi Tagjává választották. Wilhelm Sándor szólt a terepmunka nehéz körülményeiről és arról a bürokráciáról is, ami megnehezíti a tudományos szemlélődést. Kudarcba fulladt az az évekkel ezelőtti nagyszabású kezdeményezés is, amely az Érmellék visszamocsarasítását célozta meg. Sajnos, jegyezte meg a szakember, akik tehettek volna ez ügyben, azoknak nem állt érdekükben a kezdeményezés hathatós támogatása, pedig nagyban növelte volna az ott élők anyagi gazdagodását is. Annál is inkább, hisz egykoron a térség állatpopulációja vetekedett a Duna-deltáével. Azért történtek magánkezdeményezések ezen a téren, Értarcsán egy vállalkozó saját költségén visszamocsarasított egy kisebb területet, ahol meglepő módon rég nem látott madarak is megjelentek, hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában