Kultúra

2021.09.29. 19:00

Váradi alkotók Resicabányán

Schönberg Éva

Resicabányán, az egykori híres kohászati központban ma már nagyon kevés magyar él, lélekszámuk talán már az ezerötszázat sem éri el. A megfogyatkozott számú, többségben vegyes házasságban élő magyarság gyermekei román tannyelvű iskolákban tanulnak. Ennek ellenére a Platanus Egyesületbe tömörülő helyi magyarok sokat tesznek a hagyományok ápolásáért. Különféle kulturális programokon kívül, minden évben megszervezik a Resicabányai Magyar Napokat is, amelyekre az idén szeptember 22-24. között került sor.

A rendezvénysorozat záróeseménye e sorok írójának, nagyváradi gyermekíró-könyvtárosnak és Nyitrai Károly grafikusnak bemutatkozása volt. A találkozó a Magyar Művelődési Házban zajlott, ahol a helyi Sándor bácsi könyvtár is otthont kapott. A könyvtár névadójának, Streleczky Sándor (1887 – 1953) református lelkész-költő és rajzművésznek váradi kötődése is van, hiszen éveken át vezette a Királyhágómelléki Református Egyházkerület lapjának, az 1933-1941 között megjelenő Református Jövő gyermekrovatát, amelynek írásait saját rajzaival illusztrálta. Tóth Ágnes váradi költő és közíró is küldött egy alkalomhoz illő verset, amelyet Kun László, az egyesület vezetője olvasott fel.

Ezt követően e sorok írója beszélt könyvtárosi munkájáról, írásról, mesekönyveiről, s arról, miként lehet megszerettetni a gyermekekkel az olvasást, hogyan lehet becsalogatni őket a könyvtárba. A váradi szerző öt mesekönyvet, történelmi kiadványokat és számos ismeretterjesztő cikket írt az elmúlt évek folyamán. Nyitrai Károly alkotásai a könyvtárban lettek kiállítva, a váradi grafikus a pointillizmus követője, az utóbbi években sajátos stílust alakított ki. Ezúttal 28 képet vitt magával, köztük egy régi resicai utca, az Erzsébet királyné út 1909-es fotója alapján készült grafikát is, amiből minden jelenlévő kapott egy-egy másolatot.

A kötetlen beszélgetéssel záruló találkozó, amelynek zenei közreműködője Kiss Ferenc gyulai citeraművész volt, jó alkalom volt a helyiekkel való ismerkedésre, akik hétköznapjaikról és a szórványéletről meséltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában