Megemlékezés

2021.09.20. 18:00

Református kápolna épül a nagyváradi Rulikowski temetőben

Az elmúlt hétvégén fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, mely alkalomból péntek délután megkoszorúzták a Rulikowski temetőben nyugvó három püspök síremlékét, majd lehelyezték az építendő kápolna időkapszuláját.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Az 1921-ben történt megalapítása óta a jelenlegivel együtt 7 püspököt adott az anyaszentegyháznak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, akik közül hárman a Rulikowski temetőben nyugszanak. A péntek délutáni megemlékezés az ő (az alapító püspök Sulyok István, valamint Arday Aladár és Búthi Sándor) síremlékeinek a megkoszorúzásával kezdődött. Az ünneplők ezután a leendő kápolnának a helyszínére vonultak.

Beszédében Csűry István püspök kiemelte azt, hogy Nagyváradon a Rulikowski temetőben a reformátusoknak nem volt kápolnájuk. Az Olasziban ugyan volt, de ahogyan az ottani temetőt tönkretették, a kápolna is megsemmisült. Nagyon nehezen jutottak el addig, hogy kápolnát álmodjanak első fázisban, majd elérkezzenek odáig, hogy meg is épülhet.

„Akik megkérdőjelezik ennek szükségességét, azok számára az a válaszunk: tisztességes dolog, hogy tisztességgel eltemessük a halottainkat, hogy megemlékezzünk rólunk tisztességgel. És tisztességes dolog az is, hogy saját halálunkra úgy gondoljunk, mint az elmúló életünk után egy olyan valóságra, dimenzióra, ahol együtt vagyunk a mi Teremtő Urunkkal, a Megváltó Krisztusunkkal, a mi Szabadítónkkal. Ami itt történt, illetve ami itt meg fog épülni, és amit Isten megad számunkra ajándékként, hisszük, hogy szól arról: nemcsak múltunk, hanem jövendőnk is van. Szól arról, hogy ez a múlt, bár nagyon keserves volt, mégis megláttuk Isten kegyelmét, aki azt ígéri: mellettünk akar lenni, amikor gyermekeink születnek, és akkor is, amikor elsiratjuk a szeretteinket” – fogalmazott az egyházfő.

Vincze Zoltán, a Nagyváradi Gyülekezeti Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet: az emberi civilizáció szintje azzal is mérhető, hogy hogyan bánunk a halottainkkal. A kápolnaépítés alkalmas arra, hogy ismét továbblépjünk újabb 100 évet a szolgálat jegyében, a helye pedig nemcsak a halálra utal, hanem az örök élet evangéliumára is.

Farkas Zsolt, a KRE közigazgatási előadőtanácsosa elmondta, hogy a beruházás becsült értéke 190 ezer euró, és a magyar kormány is finanszírozza. A telek 300 négyzetméter, a kápolnának 60 négyzetméteres lesz a zárt része, és több mint 90 négyzetméter a külső terasza, ahol majd a temetési szertartások fognak zajlani.

Az időkapszulában a tervdokumentáció kiemelkedő részét helyezték el, valamint egy írást a következő szöveggel: Főtiszteletű Sulyok István (1859–1944), a Királyhágómelléki Református Egyházkerület első püspökének emléke előtt tisztelgünk e Némethy László által tervezett kápolna megépítésével, melynek alapkövét letettük a mai napon, a hazánkat szétszaggató trianoni döntés után az Anyaországtól és a Tiszántúli Református Egyházkerülettől elszakított gyülekezetekből megalakult egyházkerületünk 100. esztendejében, Csűry István püspöksége és Bara Lajos István főgondnoksága alatt. Egyedül Istené a dicsőség! Soli Deo gloria! MMXXI. szeptember 17., A Királyhágómelléki Református Egyházkerület elnöksége.

A Sulyok Istvánról elnevezett kápolna a tervek szerint egy év alatt elkészül a zsidó temető és a Ceyrat-negyed közti részen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában