Vád

2021.09.28. 08:14

Medertakarítás vagy környezetpusztítás?

BN-összeállítás

A Védett Területek és Fenntartható Fejlődés Központja (CAPDD) azzal vádolja az állami intézményeket, hogy környezetpusztítást végeznek a természetvédelmi területként számon tartott Révi szorosban. A CAPDD jelezte, hogy múlt szerdán a Sebes-Körös partján „brutális” beavatkozások történtek, a vegetációt gyakorlatilag letarolták a parton, fákat vágtak ki. Amikor kint jártak, egy munkagép éppen a folyó vizében ment át egyik partról a másikra. A központ él a gyanúperrel, hogy az ottani munkálatokra nincs engedély, ugyanis az a Natura 2000 természetvédelmi terület, ahol biztosítani kell a biodiverzitást.

A központ jelzése után pénteken közleményt adott ki a Körösök Vízügyi Igazgatósága, amelyben tudatja, hogy ők végeznek medertisztítási munkálatokat a Sebes-Körösön. A közleményből kiderül, hogy a révi önkormányzat kérte az igazgatóságot erre, lévén, hogy a Körös jobb partjánál lerakódó hordalék akadályozza a víz optimális folyását, ez pedig erodálja a jobb partot, és az arra épített vasúti töltést. A vízügyi igazgatóság szakemberei a helyszínen megállapították, hogy valós veszélyt jelzett a révi önkormányzat, ezért hozzáláttak a medertisztításnak. A közlemény tudatja azt is, hogy a vízügyi igazgatóság kiszedte a hordalékot a mederből, amelyet kitolt a bal partra mintegy 150 méter hosszan. A jobb parton abban az övezetben van egy vízszintmérő állomás, ezen a területen mintegy hatvan méteren elsimították a parton a kavicshordalékot. Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának a vezetője lapunknak elmondta: a Sebes-Körösnek azon a szakaszon van egy kanyarulata, és a lerakódások miatt a folyó vize ott ráfolyik a jobb partra, ezzel kimossa a vasúti töltést. „Mi most azt csináltuk, hogy a lerakódott kavicsot kitoltuk a bal partra, hogy a folyó abban a kanyarban ne a jobb partra zúduljon rá, hanem a folyómeder közepén folyjon”. Mivel nem iszapról, hanem kavicshordalékról van szó, ezért azt nem szállították el, hanem kitolták a partra a köveket, magyarázta az igazgató: „Nem vágtunk ki semmit, nem pusztítottunk el semmit, ez egy szokványos medertisztítási munkálat volt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a munkálatok szeptemberben zajlottak, és már mintegy nyolcvan százalékban elkészültek, de most a központ tiltakozása nyomán ideiglenesen leálltak vele.

Fotók: CAPDD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában