Hőenergia

2021.09.28. 07:46

Magas fűtésszámlákat hozhat az idei tél

Bármikor megkezdődhet a téli fűtési szezon Nagyváradon, ami sokaknak adhat aggodalomra okot: a földgáz ára megkétszereződött, míg a hőenergia gigakalóriánkénti ára akár hetven százalékkal is drágulhat.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Hőerőmű akkor fogja beindítani a városban a távhőrendszert, ha a hőmérséklet három egymást követő éjszaka 10 Celsius fok alá csökken. A vállalat már felkészült az idei télre: mintegy negyven millió lejt költött a fővezetékek cseréjére, mini hőközpontok telepítésére a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcán és az Ezredévi emléktéren (Libertății utca), és több hőközpontot felújított. Továbbá három kilométernyi megrongálódott vezetéket javított ki a város több pontján, ugyanakkor átfogó ellenőrzést végeznek október 10-ig magánál a turbinánál, és amennyiben ott sem találnak gondokat, akkor az idei telet meghibásodások nélkül remélik teljesíteni. A nagy gondot ebben a szezonban nem is a távhőrendszer műszaki állapota fogja okozni, hanem a szolgáltatás költségei, amelyeket a lakosságnak fizetnie kell. „A tavaly 80 lejért vettük a földgázt, az idén az átlagár felment 260 lejre. Becsléseink szerint, ha nem történik semmi váratlan, a hőenergia gigakalóriánkénti ára körülbelül hetven százalékkal fog emelkedni”nyilatkozta Florin Birta polgármester. A Nagyváradi Hőszolgáltató beszerezte az idei fűtési szezonhoz szükséges földgáznak mintegy húsz százalékát 260 lej/Mwh rögzített áron, a fennmaradó nyolcvan százaléknyi mennyiséget a tőzsdéről fogja beszerezni a város.

Jelentős drágulás

A hőenergia gigakalóriánkénti hetven százalékos emelése soha korábban nem tapasztalt fűtésszámlákat eredményezhet. A számítások szerint egy ekkora áremelkedéssel kalkulálva egy egyszobás, 33 négyzetméteres lakás fűtésköltsége 170 lejről 290 lejre emelkedhet, egy kétszobás, 48 négyzetméteres lakás fűtéséért 240 lej helyett 400 lejt kell majd fizetni, egy háromszobás, 62 négyzetméteres lakás fűtése várhatóan 535 lej körüli összegbe fog kerülni az eddigi 315 lej helyett. A Nagyváradi Hőszolgáltató egyébként már kérte az Országos Energiaszabályozó Hatóságtól (ANRE) a gigakalória árának aktualizálását, és miután megérkezik a döntés, a Nagyváradi Helyi Tanács el kell fogadja azt. Erről szólva Dan Crețu, a Hőszolgáltató Vállalat kereskedelmi igazgatója lapunknak elmondta, az ANRE októberben vagy novemberben fogja jóváhagyni a hőenergia előállítási árára vonatkozó javaslatot, ezt követően a nagyváradi önkormányzatnak kötelessége lesz ezt az új tarifát belefoglalni a hőenergia fogyasztói árába. Az önkormányzatnak két lehetősége van erre: „vagy emeli az árakat, vagy emeli a lakossági fogyasztás szubvencióját” fogalmazott Crețu. Florin Birta polgármester máris jelezte, hogy Nagyvárad melyik utat fogja választani, hiszen, mint azt a helyi román sajtónak elmondta, a hőenergia-fogyasztás áfája jövő januártól 19 százalékról 5 százalékra fog csökkenni, a lakosságnak be kell érnie ezzel a támogatással, mert az önkormányzat nem fogja emelni a szubvenció mértékét. „Nem tudom, mennyire korrekt az, hogy szubvenciókat alkalmazzunk. Azok a váradiak, akik földgázzal fűtenek, máris kétszer annyit fizetnek, anélkül, hogy bárki is bármivel segítené őket” – fogalmazott.

A drasztikusnak ígérkező áremelkedések közepette a lakosság egy részének a mentőövet a sérülékeny energiafogyasztók védelméről szóló törvény jelentheti, mely a család jövedelmétől függően nyújt kisebb vagy nagyobb mértékű támogatást a kérvényezőknek. Mint arról korábban már beszámoltunk, az állam kifizeti a fűtésfogyasztás teljes költségét mindazoknak a családoknak, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a havi 200 lejt. Minél nagyobb a család jövedelme, annál kevesebb a támogatás, de még azok is kapnak tíz százalékos fűtéstámogatást, ahol az egy főre eső nettó jövedelem havonta 1280,1 és 1386 lej között van. Egyedülálló személy esetében 1280,1 és 2053 lej közötti nettó havi jövedelem esetében jár a legkisebb, tíz százalékos fűtéstámogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában