Oltáskampány

2021.09.21. 08:12

Az egyetlen megoldás a védőoltás, Bihar megye mégsem kér belőle

Damoklész kardjaként lebeg felettünk a koronavírus-járvány negyedik hulláma a delta variánssal, mely sokkal könnyebben terjed, és a gyermekeket is megbetegíti, Bihar megye lakosai azonban ennek ellenére sem akarnak oltakozni.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Bihar megyében, ahogyan az egész országban, egyre csak nő a koronavírusos megbetegedések száma annak jeleként, hogy valóban itt van a világjárvány negyedik hulláma, a sokkal fertőzőbb delta variánssal. Múlt hétvégén összesen közel 700 megbetegedést regisztráltak a megyében, 129 személyt kezeltek kórházban, akik közül 21-en súlyos állapotban voltak, intenzív osztályon. „A szakértők szerint a járványhullám október huszadika környékén lesz a csúcson. A legrosszabbra készülünk” – nyilatkozta Dumitru Ţiplea prefektus a helyi román sajtónak.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy sem Bihar megyében, sem az egész országban nem túl népszerű a koronavírus elleni vakcina igénylése, kifejezetten alacsony az oltakozási hajlandóság, főleg ahhoz képest, hogy számtalan más országban már jóval előrébb járnak beoltottság terén. Dániában és Spanyolországban például a lakosság hetven százalékát beoltották már, és mint tudjuk, Magyarországon már megkezdték a harmadik, emlékeztető oltás beadását. Az uniós rangsorban Románia az utolsó előtti helyen áll, hiszen a 12 év fölötti lakosság mindössze 31 százaléka kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltást. A szeptember elején megjelent adatok szerint Bihar megye az országos átlag alatt áll, 28,31 százalékos beoltottsági aránnyal, Nagyváradon ekkor a lakosság 31,8 százaléka volt beoltva, de egyes Bihar megyei településeken, mint például Vércsorogon vagy Bihardobrosdon, alig érték el az öt százalékot.

Makacs ellenállás

Annak ellenére, hogy a járvány kezdete óta közel 1600 Bihar megyei lakos hunyt el koronavírusban és több mint 30.000 megbetegedést regisztráltak összesen ez idő alatt, a lakosság jó része még most sem hajlandó az oltásra. Nem segítenek a védőoltást népszerűsítő kampányok sem, ugyanis az emberek jobban hisznek a chipekről és súlyos mellékhatásokról szóló álhírekben és összeesküvés-elméletekben, mint a politikusoknak, orvosoknak. „Házról házra jártunk, hogy tájékoztassuk a lakosokat, de hiába, mert amikor a mobil oltóegységgel mentünk ki, legfeljebb 15 ember, ha eljött. Nem érdekli az embereket és kész” – nyilatkozta a román sajtónak Călin One, Robogány polgármestere, ahol 8,77 a beoltottság aránya. Hasonló tapasztalatokról számolt be Vasile Cociuba, Vércsorog polgármestere is, aki elmondta, hogy még az önkormányzat alkalmazottai közül sem volt hajlandó mindenki beoltatni magát. Remus Moţiu, Biharrósa polgármestere pedig elmondta: ő elsőként kapta meg a vakcinát, hogy megmutassa a lakosoknak, semmi bajuk nem lesz, de hiába, az oltottság aránya itt is siralmas: 4,23 százalék.

Dumitru Ţiplea prefektus elmondta, 2021 májusa előtt naponta háromezren kértek Bihar megyében oltást, ez május tizenötödike, vagyis a korlátozások enyhítése után napi 500-ra zuhant, mostanra pedig alig 200-an igényelnek védőoltást egy nap. Az Agerpres hírügynökség minden nap beszámol arról, hogy országos szinten éppen hányan oltatták be magukat, és egyes napokon, főleg hétvégente, ez a szám csak kevéssel magasabb a háromezernél, amennyi korábban egyedül a Bihar megyei átlag volt. Hétköznaponként átlagban 8 ezren oltakoznak országos szinten.

Egy adott pillanatban a megyében 28 oltóközpont működött, viszont az érdeklődés hiánya miatt mára mindössze 16-ot tartottak meg. A prefektus elmondta, a Gojdu téren működő oltóközpont az eredetihez képest jelenleg feleannyi személyzettel működik, három hónapja fizetés nélkül. Kezdetekben itt naponta kétszázan oltakoztak, most legfeljebb százan – nyilatkozta dr. Adriana Vladu, az oltóközpont vezetője. Hozzátette, hogy a nyári hónapokban, főleg júniusban és júliusban sokan jöttek Magyarországról is. „Ma már csak kamionsofőrök oltakoznak, akik nem akarnak karanténba vonulni, és olyanok, akik kései, külföldi nyaralásra mennek. Aki oltást akart, már túl van rajta” – fogalmazott az orvos.

Gond az iskolákban, kórházakban

Lucia Daina, a Bihar Megyei Klinikai Kórház orvosigazgatója szerint körülbelül két hét múlva fog kiderülni, milyen következményei lesznek az iskolakezdésnek, tekintve, hogy a nem hivatalos adatok szerint a tanárok fele sem, csupán 46 százaléka oltakozott. Az egészségügyben dolgozókat illetően a kétezer alkalmazottból jelenleg 987-en vannak beoltva mindkét adaggal, további 200-an pedig az első adaggal. Bár védőoltást már hosszú hónapok óta lehet kérni, az egészségügyben még csak most fogják elérni az ötven százalékos átoltottságot. Az egészségügyi szektoron belül az arány az orvosok között a legmagasabb (86) és az ápolók (35), valamint hordágyvivők (23) között a legalacsonyabb.

A Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban, mely COVID-kórház volt, jobb a helyzet. A 2300 alkalmazott közül az orvosok 88,44 százaléka, az ápolók 60,68 százaléka oltatta eddig be magát. Bár tudják, hogy az oltás sem nyújt száz százalékos védelmet, tisztában vannak vele, hogy a vakcina révén jóval nagyobb eséllyel kerülhetik el a súlyos megbetegedést. Az intenzív osztályon jelenleg kilenc felnőttet és egy 16 éves fiút kezelnek koronavírussal, közülük egyetlen egynek van oltása – számolt be Laurenţiu Chiană kórházigazgató.

Fel kell készülni

Múlt pénteken a betegségben elhunyt egy 55 éves gyalányi (Delani) nő, és egy 71 éves nagyváradi férfi – egyikük sem volt beoltva. Múlt péntektől szombatig 106 új megbetegedést regisztráltak, így a hatóságok számítanak rá, hogy nagyon meg fognak nőni az esetszámok, és főleg az oltatlanság miatt, egyre többen kerülnek az intenzív osztályokra.

Országos szinten 1600 intenzív terápiás ágyat fognak szétosztani, ezekből Bihar megye kap 50-et, ugyanúgy, ahogy tavaly novemberben történt – tudatta Dumitru Ţiplea prefektus. Jelenleg Bihar megyében 37 intenzív terápiás ágy van, melyekből 22 a Pelican kórházban található, tíz a városi kórházban és öt a megyeiben. Van még tíz átmeneti terápiás ágy, melyek maszk révén segítenek a légzésben, szintén a városi kórházban. A prefektus hozzátette: „Fokozatosan növeljük az intenzív terápiás ágyak számát, valamint ilyeneket készítünk elő gyermekek számára is, hiszen a delta variáns kortól függetlenül támad”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában