Restaurálják

2021.08.25. 08:07

Végre megújul a nagyváradi Füchsl-palota

BN-összeállítás

Többszöri sikertelen közbeszerzési eljárás után végre akadt kivitelező, és máris kettő is, amelyek felújítják Nagyvárad egyik reprezentatív szecessziós stílusban épült ingatlanát, a Kossuth (Independenței) utca 11–13. szám alatti Füchsl-palotát. A kivitelezők a Drum Asfalt és a Constructorul Sălard cégek, a beruházás költségvetése 3.460.145 lej áfa nélkül, a kivitelezési időszak egy év. Az állványokat már ki is helyezték és kezdődhet a felújítás. A polgármesteri hivatal közleménye szerint nagyszabású homlokzati munkálatokat végeznek majd el, kicserélik a tetőszerkezet megrongálódott elemeit, az ereszeket, a külső nyílászárókat és a salétromos falakat is felújítják. Mivel a külső vakolat mindenhol teljesen tönkrement, ezért ezt mindenhol le is verik és újravakolják az épületet speciális, nedvességtől védő anyaggal, ugyanakkor restaurálják a homlokzat falának díszítményeit. Felújítják továbbá az épület kovácsoltvas elemeit és a rkányok horganyzott lemezeit is, megjavítják a tetőablakokat és a sarki tornyot.

A Füchsl-palota építése 1902 őszén kezdődött meg Rendes Vilmos mérnök irányítása alatt, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei alapján. A bornagykereskedő Füchsl-testvérek által építtetett palota 1903 áprilisára már el is készült. Az épület homlokzatát gazdagon díszítő fürtös szőlőinda-motívumok utalnak arra, hogy az építtetők bornagykereskedők voltak. Az ingatlant a Füchsl-testvérek cégével együtt 1910-ben vette meg ifj. Ulmann Izidor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában