öntisztító

2021.08.31. 09:45

Újra lesznek közvécék Nagyváradon

Nagyvárad egyik komoly hiányosságán akar enyhíteni a polgármesteri hivatal műszaki osztálya: környezetbarát és öntisztító közvécéket akar kihelyezni a belvárosban és a parkokban.

Pap István

A nagyváradi főépítészi hivatal város- és területrendezési bizottsága (CMUAT) augusztus 26-i ülésén újabb 47 projektet vizsgált, melyek közül négyet ismertetett a polgármesteri hivatal közleménye. Ezek egyike az, hogy az Úri (Roman Ciorogariu) utca 32. szám alatti kis ház helyén modern társasház épül. Az új épület az elképzelések szerint két emeletes plusz manzárdos ingatlan lesz. A tíz lakásos ingatlan földszintjén kereskedelmi egységek kapnak majd helyet, és tizenkét parkolóhelyet is kialakítanak majd ott.

„A dokumentáció kedvező elbírálásban részesült, mert méreteiben és arányaiban tökéletesen illeszkedik a jelenlegi utcafronthoz, és megteremti a jövőbeni fejlesztések előfeltételeit is” – nyilatkozta a tervről Radu Fortiș, Nagyvárad főépítésze.

Környezetbarát közvécék

A városban gyakorlatilag megszüntették a közvécéket, ezért is örvendetes a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a terve, mely a belvárosba és a parkokba öntisztító, környezetbarát illemhelyeket akar kihelyezni. A bizottság a gyűlésén több, főként az európai nagyvárosokban is használt modellt tanulmányozott, és végül négy modell beszerzésére adta elvi beleegyezését: két típusú toalett a belvárosban, másik két típusú illemhely pedig a parkokban kap majd helyet. A tervek szerint tíz környezetbarát illemhelyet fognak beszerezni. A kiírás szerint ezek öntisztító és minden használat után önfertőtlenítő illemhelyek kell, hogy legyenek, illetve mozgáskorlátozott személyek számára is hozzáférhetőek. További elvárás, hogy a toalettbe való belépést 50 banis pénzérmékkel és kártyával lehessen megoldani. A tenderkiírás magába foglalja majd az illemhelyek karbantartásának a biztosítását is.

Egyéb projektek

A polgármesteri hivatal közleménye megemlíti azt is, hogy további 2132 négyzetméterrel bővíti Szentandrási úti gyártócsarnokát az Optimedia cég, a terv szintén megkapta a bizottság jóváhagyását. Nadia Bujan fehérorosz fotóművész nagyváradi kiállításának sikerén felbuzdulva a Varadinum Foto Club 1x2 méteres kiállítási pannók kihelyezésére kért és kapott engedélyt a városrendezési bizottságtól a Szent László térre. A Varadinum Foto Club kéthetente tervez fotókiállításokat szervezni a főtéren, mind a szervezés, mind pedig a pannók karbantartása a klub feladata lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában