Próbautak

2021.08.17. 07:51

A napokban kipróbálják az új síneket

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleménye szerint augusztus 12-től indultak volna a próbajáratok Nagyvárad új villamospályáján, mely az Aradi utat köti össze a Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nuf[rului) úttal, de a sínek kipróbálása lényegében erre a hétre halasztódott.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Mircea Viorel Pop, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy szombaton ugyan rámentek a sínekre az egyik villamostípussal, de rájöttek, hogy bizonyos korrekciókat kell még végezi. Azt kérdésünkre válaszolva nem árulta el, hogy milyen jellegű problémák merültek fel, csak anynyit tett hozzá: ahhoz, hogy a villamosok közlekedhessenek a síneken, a közúti jelzéseket is ki kell helyezni, illetve fel kell festeni. Elmondta, hogy ezen a héten minden típusú villamossal, azaz Tatrával, Siemensszel és Astrával is rámennek a sínekre, hogy megbizonyosodjanak arról, minden rendben van-e a pályával. A tesztidőszakban a villamosremíz és az Aradi út közötti szakaszon közlekedik majd a tesztjárat. Az arra közlekedőknek érdemes figyelmükbe ajánlani azt, hogy a villamossínek keresztezik a közutat a Ronald Reagan, a Rulikowski (Universit[ţii), a Vágóhíd (T. Blajovici) utcákon és az Aradi úti Pece-hídnál. A polgármesteri hivatal közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptember 13-ig lezárva marad az autóforgalom az Atelierelor utcán.

Hídmegerősítés

Noha a sínpárok lényegében már megépültek, október 12-e előtt aligha lehetne átadni a forgalomnak az új pályát, mert még ki kell cserélni a Ghillányi úton a villamosremízbe, és az onnan kivezető sínek váltóit, továbbá az ottani Pece-hidat is meg kell erősíteni. A hídmegerősítési munkálatok alatt a villamosok nem fognak közlekedni sem a Ghillányi, sem a Fürdői (Nuf[rului) úton: Nagyvárad-Szőllősön abban az időszakban villamospótló autóbuszok járnak majd. A Pece-híd megerősítéséről egyelőre kevés konkrétumot lehet tudni. Anca Deac, a polgármesteri hivatal szóvivője lapunk kérdésére válaszolva elmondta: a jövő héten leállítják a villamosforgalmat, és villamospótló autóbuszok fognak közlekedni Váradszőllősön. Abban az övezetben két, egymástól független, de nagyszabású munkálat zajlik: az egyik a sínpálya-bővítés, a másik pedig a Ghillányi és a Fürdői út felújítása, ezt a két nagy munkálatot mintegy összeköti majd a Pece-híd megerősítése, amelyet elméletileg október 12-ig be kellene fejezni, mondta a szóvivő, aki azonban nem nem zárta ki annak lehetőségét, hogy lesznek csúszások.

Ötletbörze

Az OTL vezérigazgatója egyébként felhívta a figyelmet arra, hogy a közszállítási vállalat ötletbörzét hirdetett meg a város lakói számára. Nagyváradon jelenleg nyolc villamosjárat üzemel, és a polgárok felvetései, javaslatai alapján szeretnék megtudni azt, hogy milyen járatokra lenne még igény, illetve, hogy mennyi új járatot lehetne még beindítani a városban. Az ötletbörze egy hónapig tart, tudtuk meg, és a váradiak bármilyen jellegű ötlettel, javaslattal előállhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában