felvonulás

2021.08.23. 09:30

A megye több településére is eljutottak a virágkocsik

A Debreceni Virágkarneválról idén három allegorikus kocsi érkezett meg Nagyváradra szombatra virradóra. Aznap a Szent László téren lehetett megtekinteni őket, majd vasárnap a megyében vonultak fel, több, magyarok által lakott települést érintve útjuk során.

Ciucur Losonczi Antonius

Az elmúlt három évben megszokottá vált, hogy a Debreceni Virágkarneválról érkező virágkocsik, mielőtt visszatérnének Magyarországra, Nagyváradról a megye többségében magyarok lakta északi része felé indulnak. Sorrendben Bihardiószeg, Székelyhíd és Érmihályfalva voltak eddig a végállomások, az idén pedig megint más volt az útirány. Az allegorikus kompozíciók – a mindig várt és elmaradhatatlan Szent Korona, a debreceni Szakképzési Centrum kompozíciója (baglyok), valamint a Richter Gedeon gyógyszergyár kocsija – vasárnap reggel indultak útjukra Bihar községből, és az előzetes tervek szerint a következő helyeken álltak meg: a Paptamási Polgármesteri Hivatal előtt, a biharfélegyházi községházánál, Bihardiószegen a kastélynál, Kágyán a nagy kanyarban, Csokalyon a Fényes-kúria előtt, Székelyhídon a központi parknál, a hegyközszentmiklósi kultúrház előtt, a szentjobbi lakodalmas háznál, a Szalárdi Polgármesteri Hivatalnál, majd a késő délutáni órákban megérkeztek a bihari körforgalomhoz, ahonnan a bihari földvárhoz vezetett az útjuk, itt műsorral készült a helyi polgármesteri hivatal.

„Fontos számunkra, hogy minél több helyszínre eljuttassuk a virágkocsikat, hiszen ez egy üzenet is egyben. Nem mindenki tud ugyanis elmenni Debrecenbe, de mi igyekszünk az ottani ünnepség hangulatának úgymond egy kis szeletét idevarázsolni a vidéki településeinkre is. A következő években is folytatni szeretnénk ezt a hagyományt, máshova, például a Hegyközbe, Dél-Biharba, a szórványfalvakba is elvinni a virágkocsikat. Szent István királyunkra emlékezünk, az államalapításra, megsütjük a magyarok kenyerét is – mindezek a virágkocsik felvonulásával egyetemben a nemzeti együvé tartozást szolgálják. Határokat tudunk lebontani általuk országok és emberek közt is, egységet felmutatva” – nyilatkozta lapunknak Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke.

Nem csupán számos fénykép készült, hanem voltak helyszínek, ahol fellépők várták a konvojt: Paptamásiban például nemcsak Matyi Miklós polgármester és Borsi Imre Lóránt köszöntötték a vendégeket és az érdeklődőket, hanem az Odyssey mazsorett csoport és a Gilice néptánccsoport lepték meg színvonalas produkciójukkal az érdeklődőket. Biharfélegyházán pedig – ameddig elkísértük a menetet – Kerecsenyi Imre alpolgármester fejezte ki elismerését a szemet gyönyörködtető látványért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában