Aktuális ügyekről

2021.07.02. 10:11

Országos tanácskozást tartott az RMDSZ nőszervezete

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ nőszervezetének országos elnöke tartott csütörtökön a nagyváradi Fekete Sas-palotában: a brüsszeli EU-csúcs és a nőszervezet gyűlése.

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália szerint az utóbbi évek egyik legérdekesebb EU-s csúcsértekezletét tartották június 24–25-én Brüsszelben, hiszen változatosak voltak a témák, és feszültségektől sem volt mentes. Természetesen a fő napirendi pont a remélhetőleg lecsengőben levő koronavírus-járvány volt, ennek utóhatásait, a válságkezelés érdekében tett konkrét lépéseket több szempont alapján is megvitatták. Szóba került még az Európai Unió és az Orosz Föderáció bonyolult viszonya is – ezzel kapcsolatban a konstruktivitás, a minszki egyezmény, az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása merült fel. Biró Rozália megítélésében a tanácskozás végkicsengése az volt, hogy szorosabb együttműködésre van szükség mind az Európai Unión belül, mind az EU-tagállamok és a Keleti partnerség országai közt; fel kell gyorsítani a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközben foglaltak érvényre juttatását, valamint támogatni kell a nyugat-balkáni országok csatlakozási erőfeszítéseit.

Egy teljesen más témára áttérve Biró Rozália arról számolt be, hogy június 25–26-án Tordaszentlászlón tartotta országos gyűlését az RMDSZ nőszervezete. A konferencián mind a 23 területi szervezet képviseltette magát, a bihari delegációt Székely Hajnal megyei elnökhelyettes vezette. A kétnapos fórumon döntöttek arról, hogy kik legyenek a küldöttjeik az RMDSZ szeptember végi kongresszusán. Felvetődött, hogy a pandémia negatív hatásait a családok és a nők jobban megszenvedték, és bár most már nincs annyi korlátozás, mégis mintha nehezebben szoknánk vissza a normális életbe, a vártnál kevesebb esemény szerveződik, kisebb számú résztvevővel, mert a félelem még nem múlt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában