Verseny

2021.07.08. 10:00

Idén jubilált a Csillagszerző matematikaverseny

Az elmúlt tanévben ismét megszervezték a Csillagszerző tehetséggondozó matematikaversenyt, immár a tizedik alkalommal. A vírushelyzet adta nehézségek az első négy levelező forduló lebonyolítását nem akadályozták, viszont a diákok felkészítésében azért okoztak nehézségeket.

Ciucur Losonczi Antonius

Visszatekintve az elmúlt időszakra, elismerés jár e verseny lelkes és kitartó csapatának: Varga József matematikatanárnak a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból, Orbán Ilona Kármen tanárnőnek, az 1-es Számú Szaklíceum igazgatójának Berettyószéplakról, Pataki Árpád tanárnak, az 1-es Számú Általános Iskola igazgatójának Bihardiószegről, Szatmári Annamária tanárnőnek a bogyoszlói 1-es Számú Általános Iskola tanárának, valamint Erdei Sándor és Hodgyai Edit matematikatanároknak a Miskolczy Károly Általános Iskolából, Micskéről. Ők vállalták az elmúlt évtized alatt a feladatszerkesztői, versenyszervezői, illetve -koordinálói tevékenységet országunk közel tizennégy megyéjében és a határon túlról kapcsolódó megyékben.

A Csillagszerző matematikaversenyt szervező intézmény mindig a Miskolczy Károly Általános Iskola. Köszönet jár továbbá a megyei szervezőknek, Máté Ilona, Forró Enikő, Molnár Júlia, Elekes-Köllő Tibor, Domahídi Ildikó, Majla-Hajdú Beáta, Istók Éva, Lovász Edit, Újlaki Zita, Veres Noémi, Kacsó Zsuzsanna, Tempfli Gabriella, Forgács István, Fodor Erika, Márkus Viola Éva, Faluvégi Melánia, Spier Tünde, Czeglédi Csilla, Pacurar Mária, Albert Etelka, Szőcs Ingrid, Hengsperger Éva matematikatanároknak határon innen és túlról.

Az évek alatt a verseny szervezése során számos matematikatanár dolgozott együtt mind a megyénk magyar tannyelvű iskoláiban, mind az ország számos jeles intézményében. Ezúton is köszönjük nekik az áldozatos, kitartó munkát, a matematikai tehetséggondozás terén kifejtetett tevékenységüket. Ugyancsak köszönetet mondanak a szervezők ezen évforduló alkalmával a Szacsvay Imre Általános Iskola vezetőségének, Pásztor Gabriella igazgatónőnek, az országos fordulók befogadásáért, valamint a Mihai Eminescu Főgimnázium igazgatóhelyettesének, Hochhauser Enikőnek, illetve az Ady Endre Líceum vezetőségének, Vad Márta igazgatónőnek az országos forduló jeles eseményei lebonyolításában nyújtott segítségükért” – nyilatkozta portálunknak Hodgyai Edit főszervező.

Az idei tanév során 667 tanuló nevezett be Románia 12 megyéjéből, valamint Magyarországról, Pest megyéből. A négy levelező forduló eredményhirdetése után összesen 246 tanuló kapott meghívást a megyei döntőkre. Ezen fordulókat a résztvevő megyék megyefelelősei szervezték meg online körülmények között. Mindenki a saját iskolájában, ahol a zöld szín dominált a vírushelyzet függvényében, mások pedig otthonukban, kamerákkal rögzített felvételek mellett dolgozták ki a versenyfeladatokat a megadott időintervallum alatt.

Bihar megyében a bihardiószegi 1-es Számú Iskola teremtette meg azt a lehetőséget, hogy összekapcsolódhasson a világhálón a csillagszerzők megannyi iskolája, egymást követve és felügyelve a dolgozat írása alatt. A kidolgozásra szánt időtartam lejárta után, a dolgozatokról készült fényképek az országos koordinátor e-mail címére érkeztek. A valós dolgozatok pedig postai úton a versenyszervező tanintézménybe, a micskei Miskolczy Károly Általános Iskolába.

A javító bizottság munkája során ellenőrizte a dolgozatok hitelességét és eredményt hirdetett online formában. Ez alapján a megyei díjazottak a következők: V. osztály – I. díj Sorbán Édua-Enikő, Örvéndről, II. díj Lukács Attila-Gábor, Nagyszalontáról, III. díj Bagosi Zsófia, Micskéről; VI. osztály – I. díj Jámbor Anna-Fruzsina, Nagyszalontáról, II. díj Borzási Damarisz Petra, Berettyószéplakról és Kovács Ilona-Anna, Nagyváradról, III. díj Kovács Gergő, Micskéről és Sándor Dávid, Mezőtelegdről; VII. osztály – I. díj Bónizs Boglárka, Micskéről, II. díj Söci Milán, Margittáról, III. díj Bede Bíborka Zsuzsa, Berettyószéplakról; VIII. osztály – I. díj Barabás Tamás, II. díj Lakatos Bernadett, III. díj Budai Anna, mindhárman Micskéről.

A díjazott tanulók felkészítését a következő oktatók végezték: Erdei Sándor, Henes Mónika, Hodgyai Edit, Nagy Enikő, Orbán Ilona Kármen, Puskás Enikő, Szél Gyöngyi matematikatanárok.

Az országos fordulón az adott körülmények miatt a megyei eredmények alapján készült rangsor. Így a következő tanulók részesültek Bihar megyéből országos elismerésben: a VI. osztályos Jámbor Anna Fruzsina a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum tanulója dicséretben részesült, VII. osztályból Bónizs Boglárka II. díjat kapott, a micskei Miskolczy Károly Általános Iskolából, Söci Milán pedig a Horváth János Elméleti Líceumból dicséretet érdemelt. A VIII. osztályosok körében Barabás Tamás, Lakatos Bernadett, Budai Anna és Oláh Márton tanulók a Miskolczy Károly Általános Iskolából dicséretben részesültek.

A rendezvény támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével, illetve a Communitas Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában