Átalakítás

2021.07.19. 08:30

Át kell dolgozni a parkfelújítási tervet

A nagyváradi főépítészi hivatal város- és területrendezési bizottsága (CMUAT) július 15-iki ülésén összesen 46 ingatlanfejlesztési és területrendezési tervet vizsgáltak. Ezek közül az egyik legfontosabb a Nagyvásártér (December 1. park) felújítási terve volt, ami nem kapta meg a bizottság jóváhagyását.

Pap István

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleménye számol be a csütörtöki CMUAT-ülésről, melyen megtárgyalták a Nagyvásártér (December 1. park) felújítási tervét, amit a polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága nyújtott be láttamozásra. A terv átrajzolta volna a parkban lévő összes sétányt és több fát is kivágtak volna. A CMUAT nem adta jóváhagyását, ehelyett a terv átdolgozását javasolta: a park fontosabb sétányai maradjanak meg, egyetlen felnőtt fát sem szabad kivágni, továbbá újra kell gondolni a Román Katona Szobra körüli tér átalakítását is, és integrálni kell a projektbe a már létező területrendezési projekteket, jelesül a zenélő szökőkútra és a köré építendő lelátókra, valamint a személyiségek sétányára vonatkozó projektet is.

A CMUAT jóváhagyta a belváros új gyalogos övezeteire – a Bémer (Ferdinand) térre, a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcára és az Ezredévi emléktérre (Libertății utca) – vonatkozó teraszkialakítási tervet. A bizottság módosította a benyújtott projektet, azt kérve, hogy a Bémer téren ne három, hanem csak két sornyi szék és asztal legyen kitéve, míg a Nagysándor József utcán nem engedélyezte azt, hogy Aurel Lazăr szobrának közvetlen közelében asztalok legyenek kihelyezve. Ugyanakkor a CMUAT előírta azt is, hogy milyen típusú székeket és asztalokat lehet kihelyezni, illetve azt, hogy milyen színvilágot lehet használni, ezek általában pasztell színek, jegyezte meg Radu Fortiș főépítész, akinek a szavait a közlemény idézi. A polgármesteri hivatal tudatja azt is, hogy teraszokat csak a szóban forgó területek átalakítási munkálatainak átadás-átvétele után lehet majd létesíteni. Az említett belvárosi helyeket beiktatják a város gyalogos övezetei közé, ami azt jelenti, hogy ezekre a területekre is érvényes lesz a 2018/571. számú, az utcai kereskedelemre vonatkozó helyi tanácsi határozat.

Ingatlanok

Szintén megkapta jóváhagyást a Horea és a Constantin Tănase utca kereszteződésébe elképzelt társasház építési terve, melyet a legutóbbi CMUAT-ülésen azzal utasítottak vissza, hogy az épület emeleti része konzolosan kinyúlt volna az egyébként szűk Constantin Tănase utcába. A befektető módosított a terven, így a Horea utca 22. szám alatt megépülhet egy négyszintes épület, melyben tíz lakás és a földszinten két kereskedelmi egység kap majd helyet, illetve tizenöt autó parkolását is biztosítják majd ott. Szintén jóváhagyja a bizottság a Vízvezeték (Olteniei) utca 66. szám alá tervezett társasház projektjét. A My Modern Residence Construct cég által benyújtott tervben egy négyszintes társasház építése szerepel a Gomba kilátóhoz felvezető sétány bejáratának közvetlen közelében. Az épületben húsz lakás lesz, továbbá huszonkét parkolóhelyet alakítanak ki, ezek közül nyolcat az épület alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában