Digitális szmog

2021.06.24. 13:40

Publicritic 2021: Díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepség

Napjainkban nemcsak műanyag és egyéb káros anyagok révén történik a környezetszennyezés, hanem létezik a digitális szmog fogalma is, melyet az első alkalommal megszervezett Publicritic tervezőgrafikai plakátpályázat versenyzői igyekeztek ábrázolni, reflektálva a jelen társadalmi problémáira.

lászló_ildikó_reakció buborékok2

Pikó Stefánia

A március és május közötti időszakban beküldött munkákat (összesen 256) egy komoly szakmai zsűri bírálta el, illetve egy közönségdíjas nyertest is kiválasztottak, a Facebookon kapott szavazatok alapján. A díjátadót és a válogatott alkotások kiállításmegnyitóját szerda délután, a Szent László Napok programsorozat keretében tartották meg a Partiumi Keresztény Egyetemen. A Publicritic zsűrijét elismert tervezőgrafikusok és képzőművészek alkotják, a díjazott és a 39 beválogatott művek pedig billboardok formájában lettek kiállítva Nagyvárad utcáin. Ezeket a hónap végéig lehet megtekinteni, és ebben az esetben megkeresni a városban. A zsűri tagjai: Vargha Balázs tervezőgrafikus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika MA szakvezetője; Szigeti G. Csongor képzőművész, designer, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének adjunktusa; Bartha Sándor képzőművész, a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékének adjunktusa.
„Okoseszközök, okostelefonok, okosórák, okos lakások vesznek körül minket, az elmúlt egy évben pedig szinte csak az online térben éltünk. Nem tudjuk még pontosan, melyek lesznek a negatív következményei ennek az időszaknak, de a digitális szmog tematikájú pályamunkák révén az alkotók ezeket a behatásokat igyekeztek tükrözni. Nagyon sok és nagyon jó pályamunkák érkeztek, ezért szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe őket!” – fogalmazott dr. habil. Maior Enikő rektorhelyettes, hozzátéve, örömmel tölti el, hogy ennyi tehetséges egykori és jelenlegi diákja van az egyetemnek.

Jelen volt a Szent László Napok főszervezője is, Zatykó Gyula, aki kihangsúlyozta, hogy minden város, amelyiknek van egyeteme, örülhet és büszke lehet rá, Nagyváradon pedig a Partiumi Keresztény Egyetem kiemelt szerepet tölt be a magyar közösség szívében. „Nagyváradi polgárként, és a nagyváradi városvezetésben résztvevő személyként is elmondhatom, hogy nagyon nagy plusz az, hogy vagytok. Köszönjük nektek, és azt is, hogy ilyen aktívak vagytok!” – mondta. Azt is elmondta, hogy az egyetem és a Szent László Napok szervezői hosszú évek óta dolgoznak együtt, a PKE fiataljai minden évben sokat tesznek hozzá a programsorozat sikeréhez.

Egy környezetbarátabb jövőért

Az ünnepségen Vargha Balázs, a zsűri elnöke is köszöntötte a jelenlévőket, méltatva a kiállítást. „Amikor néhány órával ezelőtt megérkeztem Nagyváradra, és beleolvastam a kiállítás katalógusába, aggodalmat fedeztem fel a környezetszennyezés miatt, mely aggodalommal magam is együtt érzek. A 21. század elején az a felismerés érte az embert, hogyha a javunkat szolgáló eszközöket nem megfelelő módon használjuk, akkor az igen ártalmas lehet a környezetre. Ez az egyik felismerés, ami létrehozta a Publicritic kiállítást.” – fogalmazott a szakember. Elmondása szerint ez a fajta technika, amivel a jelentkezők dolgoztak, nagyon jó megfelel ezen felismerés kifejezésére, a témával való foglalkozásra. A vizuális kommunikáció dizájnereinek feladata a provokáció, a figyelem felhívása a problémákra – ezzel járulhatnak hozzá ahhoz, amin sokan mások is dolgoznak, más dizájner szakterületek révén, a környezetkímélőbb digitális (és nem-digitális) jövő megteremtéséhez. „Nagy örömmel fogadtam el a felkérést, hogy közreműködjek ebben a nagyon szimpatikus megmozdulásban. Gratulálok a díjazottaknak és minden alkotónak!” – tette hozzá.

Díjak

A Publicritic közönségdíját Tőkés József, a Partiumi Egyetem Alapítvány nevében adta át Korodi Helgának, aki Keresd a Problémát című munkájával nyerte el a közönség tetszését. A szakmai zsűri elbírálása alapján a harmadik díjat Sárosi Anita nyerte el Rainbow című munkájával, a másodikat Gebur Norbert MOSOLYOGJ, éppen felvesznek című alkotásával, és az ezer eurós első díjat Sergiu Mara vitte el Poszt-valóság című pályaművével.

Az I. díj nyertesének alkotása: Poszt-valóság

Bár a megmérettetés fő tematikája a digitális szmog volt, a kifejezést átvitt módon is értelmezhetjük, ha megtekintjük a munkákat. Ezek alapján a digitális szmog nemcsak azt jelenti, hogy a mindenféle kütyük túlzott használata révén kárt okozunk a környezetben, a természetben, hanem mintha azt is jelentené, hogy az internethasználat egy másféle szmogot is létrehoz, ami az emberek gondolkodásában, a társadalomban, a kapcsolatokban tesz kárt. Az alkotások révén a környezetszennyezés alapvető értelme megmarad, de hozzátevődik egy új jelentésréteg is, amit remélhetőleg a plakátok és citylightok segítségével sokan felismernek majd.

 

Borítókép: László Ildikó: Reakció-buborékok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában