Tábor

2021.06.18. 07:57

Napraforgó alkotótáborok új helyszíneken és témákkal

Idén nyáron két helyszínen szerveznek táborokat, a hagyományokhoz híven lesznek napközis és ottalvós táborok is. A részletekről a tábor szervezői, Herman Ferenc programszervező és Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke számoltak be tegnap.

Törő Enikő

Az idei napközis táborokat ezúttal nem iskolákban szervezik meg, hanem a bihari szabadidő és horgásztónál, ugyanis a tavasszal ott megrendezett vakációs napközis tábor is nagy sikert aratott, magyarázta Pető Dalma. Évről évre próbálnak újítani, tette hozzá, és nagyon örülnek, hogy a hosszú évek óta tartó közös munkának az lett az eredménye, hogy egyre többen akarnak táborozni. Ebből a tapasztalatból kiindulva idén mindkét napközis tábor ott lesz megtartva, július 5–19. és július 12–16. között. Ezúttal az Indiántábor nevet viseli, megismerkedhetnek a gyerekek a dél-amerikai indiánok kultúrájával, indiánsátrat építhetnek, füstjelekkel ismerkednek meg, díszeket és ruhákat készítenek, de emellett lesz horgászat, kézműves-foglalkozások, csoportos játékok, vetélkedők és közös zenélés is, magyarázta Herman Ferenc. A foglalkozásokat vezeti és felügyeli Perecz Simó Annamária, Vass Annamária, Halász Tünde és Soós Orsolya tanítónők, valamint Marin Lucia koreográfus, tánctanár és Herman Ferenc színművész. A részvételi díj 450 lej, mely tartalmazza a szállítást, reggelit, uzsonnát, ebédet és a foglalkozások költségeit. Indulás körülbelül reggel fél nyolc órakor Nagyváradról, érkezés délután fél öt körül. A helyek száma korlátozott, egy táborban maximum 35 gyermek vehet részt, az elsőre még tíz, míg a másodikra tizenöt szabad hely van.

Ottalvós táborok

Idén két ottalvós tábort szerveznek, különböző korosztályok számára. Július 26–31. között a Sólyomkővári Református Ifjúsági Központban Zöld tábor lesz tartva, ahová a 6–8 éves gyermekeket várják. A tábor célja az, hogy a gyerekek több információt szerezzenek a környezetvédelemről, az egészséges táplálkozásról és életmódról, a körülöttük lévő világról. A foglalkozásokon lesz madárles, újrahasznosítás, kézműves-foglalkozások, számháború és tábortűz is, ezeket Kuzsma Andrea óvónő, Herman Tünde és Csengeri Bicsak Aranka tanítónő, valamint Herman Ferenc színművész vezeti és felügyeli. A felügyelő és foglalkozásvezető tanárokon kívül lesznek meghívott szakemberek is, akik egy-egy néhány órás programot vezetnek le. A tábor részvételi díja 650 lej, mely tartalmazza a szállítást, reggelit, ebédet, vacsorát és uzsonnákat, valamint a programokat is. A táborban legtöbb harminc gyerek vehet részt, még húsz szabad hely van. Augusztusban, 9–14. között ugyanott fotós és filmes tábort szerveznek, ahol a fotózás alapjait tanulhatják meg a gyerekek, képeket hívnak majd elő a sötétkamrában, kisfilmeket készítenek, melyeknek a szerkesztési alapelveit is megtanulják. Fontos, hogy a gyerekeknél legyen okostelefon és ha van, akkor régi vagy újabb típusú fényképezőgép, de ők is biztosítanak eszközöket. A foglalkozásokat Borza Paul fotós, Erdei Dániel operatőr, Herman Ferenc színművész, Pék Andrea és Koncz Ágota tanítónők vezetik, de meghívott vendégek is lesznek. A részvételi díj 750 lej, az ár tartalmazza a szállítást, szállást és teljes ellátást. A táborban maximum 30 gyermek vehet részt, már csak néhány szabad hely maradt. A táborba 9–14 éves gyermekeket várnak. A szervezők kifejtették, hogy a táborokba való jelentkezés nem korhoz kötött, csupán irányként van megadva, ugyanis a programokat ez alapján szervezik meg. Mint az előző években, ingyenes helyek is vannak, melyeket szociális hátrányos helyzetű családok gyermekeinek tartanak fent. Ebben az évben a szervezők Szántó Ildikót, Bihar Megyei Gyermekés Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) gyermekvédelmi szakszolgálat-vezetőjét kérték fel arra, hogy segítsen kiválasztani a részt vevő gyermekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában