Bontás

2021.06.02. 08:21

Lebontják az egykori Avântul gyárat

Lebontják a nagyváradi Ghillányi (Cantemir) úton álló egykori Avântul gyárat, és a helyén hétemeletes tömbház épül.

Fotó: ebihoreanul.ro

BN-összeállítás

A nagyváradi főépítészi hivatal város- és területrendezési bizottsága (CMUAT) május 28-iki ülésén összesen 69 tervet láttamozott, ezek közül hármat emel ki közleményében a polgármesteri hivatal. Az egyik legérdekesebb terv egy magánbefektető elképzelése, aki engedélyt kért a volt Avântul gyár helyszínére kidolgozott Övezeti Területrendezési Terv (PUZ) módosítására. Az eredeti terv ugyanis az volt, hogy a vállalkozó az évek óta romosan álló épületet tömbházzá alakítja át, csakhogy kiderült, hogy az épület szerkezete már annyira meggyengült, hogy nem lehet effajta átalakításokat végezni rajta. Ezért a vállalkozó az épület lebontásához és egy új, hétemeletes tömbház építéséhez kérte a bizottság jóváhagyását, mely elfogadta ezt a kérést. A következő lépés magának a PUZ-nak a módosítása lesz.

Ugyancsak a CMUAT pénteki ülésén hagyták jóvá a Fő (Republicii) utca 3–5. szám alatti ingatlanának homlokzatfelújítási tervét. Az egykori Merkúr üzletháznak helyet adó, a patinás környezetben egyébként meglehetősen tájidegen épületre ráfér a felújítás, mert meglehetősen leromlott állapotban van. „A projekt szerint az épület homlokzatán megmarad a műtégla-burkolat, amit megtisztítanak, a többi homlokzatrészt felújítják, a tetőzet antracit szürke színű korcolt lemezekből áll majd. Az épületet a Nagyvárad belvárosának több éves homlokzatfelújítási programjának keretében újítjuk fel” – idézi a közlemény Arina Moș alpolgármester szavait. A projekt megkapta a jóváhagyást a bizottságtól. A közlemény beszámol arról is, hogy egy többfunkciójú, két emeletes építményt emelnek a Satelitului utca 23. szám alatti telken, a huszárlaktanya közvetlen közelében. Az építkezés helyszínén, a 980 négyzetméternyi területen lévő építményeket előzőleg lebontják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában