Éld át! Fedezd fel!

2021.06.08. 14:00

Élménypedagógiai körúton jártak a margittai középiskolások

Ciucur Losonczi Antonius

Éld át! Fedezd fel! az elnevezése a Collegium Varadinum örökségvédelmi és kulturális projektjének, amit idén a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezetével együtt bonyolít le, öt héten keresztül, körülbelül 600 diák bevonásával, a Communitas Alapítvány támogatásával.

Az érdeklődő középiskolások egy-egy hétvégén Ady Endre és Arany János élete és munkássága mellett megismerkedhetnek a két költőhöz köthető, Nagyváradon és Nagyszalontán megtalálható épületekkel és terekkel.

A tanórákon ugyan mindenki hall valamit Adyról és Aranyról, de ezeknek a kirándulásoknak is beillő tanulmányutaknak a keretében olyan személyes tárgyakat, épített örökségeket is szeretnénk bemutatni, melyekről valószínűleg nem esik szó a tananyagban, vagy ha igen, most élőben is megtekinthetőek, a maguk valóságában. Az irodalom és a történelem találkozásáról is beszélhetünk tehát, ez is a programunk nem titkolt célja”- nyilatkozta portálunknak Tőtős Áron történész, a Körösvidéki Múzeum muzeológusa, a Collegium Varadinum vezetője.

Az elmúlt vasárnap a margittai Horváth János Elméleti Líceum XI. B osztálya kapcsolódott be a projektbe. „Nemrég tanultunk Arany Jánosról, és mivel ebben a tanévben valószínűleg nem jut már rá idő, a tizenkettedik osztály elején következik Ady Endre. Kellemes és hasznos időtöltés volt ez a néhány óra, jó volt kilépni a megszokott komfortzónánkból”- magyarázta Szabó Melinda osztályfőnöknő.

Az Ady Endre Emlékmúzeumban Tőtős Áron volt a házigazda, majd Zuh Deodáth eszmetörténész kísérte végig a tizenhárom fős társaságot a sétálóutcán keresztül egészen a Sas-palotáig, érdekes információkkal szolgálva egyebek mellett a szecesszióról.

Nagyszalontán Bagosi Hajnalka levéltáros volt az idegenvezető, az ő segítségével és szakmai irányításával barangoltak a margittaiak az Arany János Emlékmúzeumban, majd fordultak meg később az Arany-portán.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában