Tárlat

2021.06.28. 08:26

Egy nagyváradi orvos fényképei a városról

Dr. Kiss András nyugalmazott orvos fotóalbumát, illetve memoárköteteit mutatták be pénteken délután a nagyváradi várban, a Szent László Napok keretében. Az én Váradon című albumot Zatykó Gyula méltatta röviden, illetve Tóth István hosszabban.

Pap István

Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője elmondta, hogy a fotóalbum képeiről visszatükröződik a város iránti szeretet, és megtalálhatók benne a régi és az új Nagyváradról készült felvételek is. Tóth István, az Euro Foto Art Galéria vezetője azt emelte ki, hogy Kiss András az első, aki fotóalbumot ad ki Nagyváradról, méghozzá saját pénzén. Szégyennek nevezte azt, hogy egy ilyen szép városról, mint Várad eddig még nem készült egy reprezentatív album, ez a tény annál becsesebbé teszi Kiss András vállalkozását. Kiemelte, hogy a felvételek között vannak dokumentarista jellegű képek is, amelyek a valóságban már nem létező épületeket, helyszíneket örökítenek meg, így azok egykori létezéséről már csak ebből az albumból láthatunk képet.

Kiss András azt mondta el, hogy Az én Váradom című albumban mintegy háromszáz fotó van. Felidézte, hogy Tóth István segítségével rendeztek az évek során két kiállítást is a Nagyváradon készült felvételeiből, és a tárlatok után többen is felvetették azt, hogy ezt az anyagot egy albumban ki kellene adni. Ezeknek a tárlatoknak és felvetéseknek az eredménye lett Az én Váradom album. „Nagyváradot szellemi szülővárosomnak tekintem, ezzel a kötettel szeretném tanúsítani hűségemet városomhoz” – fogalmazott Kiss András, aki a továbbiakban a memoárköteteiről és feljegyzéseiről beszélt. Megtudtuk, hogy 2005 februárjában kezdte el írni visszaemlékezéseit, melyek jórészt Nagyváradhoz kötődnek, a könyvsorozat negyedik és ötödik kötete pedig a szerző naplófeljegyzéseit tartalmazza. Hamarosan megjelenik a hatodik kötet is, mely Kiss Andrásnak a képzőművészethez való viszonyulását boncolgatja. A kötetbemutatón közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában