Aktuális ügyekről

2021.06.04. 13:31

Átfogó gyermekjogi stratégiát dolgoz ki az Európai Unió

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet Biró Rozália parlamenti képviselő, a Képviselőház külügyi szakbizottságának elnöke tartott az RMDSZ nagyváradi székházában: egy találkozó Japán bukaresti nagykövetével, és egy megbeszélés az UNICEF romániai igazgatójával.

Ciucur Losonczi Antonius

Hiroshi Ueda, Japán bukaresti nagykövete kezdeményezte a találkozót, annak apropóján, hogy a távol-keleti ország és Románia közt száz évvel ezelőtt létesült diplomáciai kapcsolat. Napjainkban Japán a legnagyobb ázsiai befektetőnek számít Romániában, az év elején a beruházásainak összege megközelítette a 450 millió eurót. 2020 első kilenc hónapjában pedig a két ország közti kereskedelmi mérleg értéke meghaladta az 596 millió dollárt – magyarázta Biró Rozália.

A tanácskozáson több minden szóba került, ezek közül a leglényegesebb talán a Románia és Japán közt megkötendő stratégiai partnerszövetség parlamenti előkészítése. Felvetődött az említett centenáriumnak a megünneplése is, például fotókiállítás nyílik majd a témában, emlékbélyeget és -érmet fognak kibocsátani, és várható, hogy novemberben hazánkban vendégszerepel a japán hagyományos bábszínház. Biró Rozália meghívta Hiroshi Uedát Nagyváradra, a diplomata látogatására az év második felében lehet számítani, gazdasági és oktatási ügyek, együttműködési lehetőségek lesznek majd terítéken a vizit keretében.

Egy másik témára áttérve, a héten ünnepelt nemzetközi gyermeknap vonatkozásában Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány alatt sajnos nőtt a családon belüli erőszak, több az internetes zaklatás és hatványozottan érintette negatív értelemben az online oktatás az anyagilag deprivált, illetve fogyatékkal élő gyermekeket. A jó hír az, hogy Brüsszelben egy több pilléren nyugvó, átfogó gyermekjogi stratégia kidolgozása van folyamatban, melyet aztán akciótervek követhetnek országos és lokális szinteken is. A gyermekek védelme volt a témája annak a megbeszélésnek is, melyet Biró Rozália Pieter Bulttal, az UNICEF romániai igazgatójával folytatott. Egyetértettek abban, hogy jó lenne, ha minden településen, ahol iskola működik, egy szolgáltatási alapcsomag állna a gyermekek rendelkezésére, vagyis szociális munkások, mediátorok és pedagógusok egymással együttműködve segítenének a rászorultaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában